AddToAny

Knytter Heineken til Burundi-regimets overgrep

Knytter Heineken til Burundi-regimets overgrep
Samarbeid med et totalitært regime, skatt til opprørere og øl til mordere. I Heineken in Africa knytter Olivier Van Beemen den nederlandske øl-giganten til tvilsomme handlinger i elleve land.
Forfatteren mener boka viser at multinasjonale selskaper kan bremse utvikling i Afrika.

Det var små løgner knyttet til en sak om Heinekens satsing i Tunisia som vekket hans nysgjerrighet for det multinasjonale selskapet med nederlandske røtter.

- Når de løy om fillesaker, hvordan var det da med de viktige tingene. Jeg ønsket ikke å henge ut Heineken, men bruke dem som eksempel på hvordan store selskaper jobber i Afrika. I boka viser jeg at en aktør som er hyllet for god forretningsskikk også kan være involvert veldig kontroversielle forretninger. At dette står i sterk kontrast til det Heineken selv fremhever, sier Olivier Van Beemen.

Etter tre års arbeid i elleve afrikanske land publiseres Heineken in Africa snart på engelsk. I boka hevder journalisten at øl-giganten har unndratt skatt og vært delaktig i korrupsjon i flere land. Van Beemens avsløringer har skapt debatt både i den nederlandske nasjonalforsamlingen og i Europaparlamentet. Når Bistandsaktuelt møter ham er han invitert til Oslo for å bidra med sin kunnskap til Foruts kampanje Oljefondet ut av alkoholindustrien.

Alkohol hindrer utvikling i Afrika

Oljefondet, eller Statens Pensjonsfond Utland (NBIM) har investert rundt fem milliarder kroner i Heineken.

- Medskyldige i overgrep

Van Beemen argumenter i boka for at selskapet har samarbeidet med flere totalitære regimer i sin jakt på markedsandeler i det afrikanske ølmarkedet.

- Et veldig godt eksempel er samarbeidet med myndighetene i Burundi. Heineken eier 60 prosent av bryggeriselskapet med monopol i landet og regimet eier 40 prosent. Det betyr at store deler av inntektene går direkte til myndighetene i et land der menneskerettighetssituasjonen er virkelig ille. Landets økonomi er så liten og Heineken - med mineralvann og ølsalg - er så store at selskapet alene står for 10 prosent av hele økonomien og 30 prosent av landets skatteinntekter.

- Med så store skatteytelser bidrar de vel?

- Jo, det kan du si. De bidrar til landets budsjetter, men i Burundi der regimet i stor grad står for overgrepene, er situasjonen spesiell. Skatten fra Heineken bidrar til å opprettholde systemet; blant annet lønninger til politi og militære som begår overgrep mot sivilbefolkningen. Med medeierskapet i bryggeriselskapet knytter dette Heineken helt direkte til regimets overgrep, sier Van Beemen:

- Jeg må være litt varsom når jeg uttaler meg, men ifølge FN-prinsipper kan man sannsynligvis argumentere for at Heineken er medsammensvorne til regimets menneskerettighetsbrudd.

- Du hevder Heineken var involvert i folkemordet i Rwanda, og begrunner det med at øl selskapet solgte ble brukt for å berolige drapsmenn etter massedrapene og også til å gjøre dem mer aggressive og voldelige. Er dette en rettferdig analyse?

- Jeg skriver at Heineken var mer direkte involvert enn det som er kjent frem til nå, det er litt mer nyansert formulert enn spørsmålet ditt, men poenget er at på begynnelsen av nitti-tallet var ølsalget rekordhøy i Rwanda. Mye ble solgt til militæret og ble blant annet gitt soldater for å motivere dem.

Van Breemen sier hans research viser at øl spilte en viktig rolle også under folkemordet, for de som drepte sine landsmenn.

- Jeg sier ikke at drapstallene hadde vært lavere om ikke Heineken hadde solgt øl, men at alkoholkonsum spilte en vesentlig rolle under folkemordet og at Heineken bidro sterkt til at etterspørselen etter øl ble møtt.

Journalisten fremhever at øl var et status-produkt i Rwanda på den tiden og at mange hutuer fikk drikke så mye de ville av det lokale ølet Primus etter drap på tutsi-minoriteten. Han mener det var en slags premie.

- Mange var også beruset under drapsraidene. Vanlige mennesker dreper ikke sine naboer med machete sånn helt uten videre. Det er klart at det var tradisjonelle drikker og også narkotika involvert, men at mange drakk øl er helt sikkert. Heineken hadde monopol på ølsalget og på tross av at de visste at øl ble brukt på denne måten, holdt de produksjonen og distribusjonen gående.

- Under borgerkrigen i Angola ble det rapportert at bryggerier var blant de siste som fortsatte sin virksomhet, og i DR Kongo har lastebiler som fraktet øl inn i konfliktsonen blitt

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Klimaendringene gir mer flom, mer tørke og flere hetebølger. Dette gjør tilgangen til mat mer usikker, og småbrukere i utviklingsland er aller mest utsatt. Det vil regjeringen endre på.
Bistandsaktuelt 27.09.2021
LEDER: Når en ny regjering nå skal finne sin vei, er det ikke i første rekke på bistands- og utviklingsfeltet de største partipolitiske slagene vil stå. Men det betyr ikke at ikke utfordringene er enorme og viktige.
Bistandsaktuelt 27.09.2021
Etter at Taliban tok kontroll over Kabul, har Afghanistans økonomi stupt. USA har frosset over ni milliarder av landets valutareserver, som sto i amerikanske banker. Den økonomiske krisen har rammet alle sektorer av landets økonomi.
Bistandsaktuelt 27.09.2021
Telenor ble klaget inn til OECDs kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv da det ble kjent at Myanmar-virksomheten skulle selges til omstridt selskap. Nå er det bestemt at klagen skal behandles.
Bistandsaktuelt 27.09.2021
Å være menneskerettighetsforkjemper er et farlig yrke. Å være kvinnelig menneskerettighetsforkjemper er enda farligere. Oppmuntret av norsk bistand har afghanske kvinnelige rettighetsforkjempere hevet sin stemme.
Bistandsaktuelt 27.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt