På Myromslia gård i Kvam holder ekteparet Odd Arne og Anita til. Gårdstunet består blant annet av et moderne sauefjøs fra 2013, og både fjøs og bolighus er lafta i grovt tømmer.
Rundt gården har søyer og lam fått komme ut på vårbeite, og den første av årets to føll har også ankommet. En gjeng ivrige gjeterhunder gir tydelig beskjed om at det har kommet gjester til gards, men slår seg fort til ro med at besøket ikke utgjør noen stor trussel.
MANGE HJELPERESelv om mange søyer og lam har fått komme ut for å smake på vårens første gras, er det fremdeles en hel bøling igjen inne i sauefjøset. Odd Arne og Anita deler nemlig lammingstida i to puljer, for å forenkle logistikken i den hektiske perioden. Nå er pulje to straks ferdig med å lamme, og kun en enkelt binge med noen sprekkferdige søyer gjenstår.
- Vi har et fjøs på den andre siden av dalen her, som vi har halvparten av søyene i gjennom vinteren. All lamming foregår i fjøset her på gården, så derfor deler vi lamminga i to, slik at vi kan slippe den første pulja ut på vårbeite, og deretter flytte pulje to inn i fjøset her, forteller Odd Arne.
Med på laget i lamminga har ekteparet hatt noen veterinærstudenter og en folldøl, som har mange års erfaring som tidligere sauebonde. Slik får de god avlasting i den hektiske perioden, spesielt nattetid.
- Mange av studentene er ekstremt flinke, og det er en vinn-vinn-situasjon, med hjelp for oss og erfaring for dem. I år har vi laget et system med tavler over hver lammingsbinge, og det har gjort det veldig oversiktlig hva som er gjort, spesielt siden vi er så mange som går i fjøset, sier Anita.
GOD RUTINE PÅ ADOPSJONSelv med 800 lammende søyer, ønsker familien Myromslien å ha så f