AddToAny

Klima- og skoginitiativet 10 år: Har norsk regnskogbistand gitt resultater?

Klima- og skoginitiativet 10 år: Har norsk regnskogbistand gitt resultater?
Norske myndigheter har brukt vel 23 milliarder kroner på å bevare tropisk skog i utviklingsland. Det er delte meninger om storsatsingen har bidratt til gode nok resultater.
I midten av mai overleverte Riksrevisjonen sin undersøkelse av klima- og skogsatsingen (KoS) til Stortinget. Norges største bistandsprogram har usikker effekt, ifølge rapporten. Det fremheves også at:

Framdrift og resultater er forsinket

Risikoen for mislighold ikke er godt nok håndtert

Men det er ikke bare Riksrevisjonen som er kritisk til bruken av norske skattebetaleres penger for å redde regnskog. Samtidig som noen i bistandssektoren gir satsingen gode skussmål, er en rekke fagfolk til dels svært kritiske til forvaltningen av skogmilliardene.

Forsvinner i skremmende tempo

Tidligere leder i Regnskogfondet - og en av arkitektene bak det norske regnskoginitiativet - Lars Løvold, er blant dem som mener den norske regnskog-innsatsen har gitt gode resultater. Han omtaler satsingen som «verdensledende», men også han er kritisk til deler av prioriteringene departementet gjør.

- Regnskogen forsvinner fortsatt i et skremmende tempo, så resultatene av satsingen er åpenbart ikke gode nok. Dette skyldes at beslutningstakere både i Nord og i Sør fortsatt ikke har tatt inn over seg hvor dramatiske konsekvenser raseringen av regnskog er i ferd med å få, sier Løvold.

Han mener norske myndigheter har hatt en overdreven tro på at et internasjonalt karbonmarked skulle skaffe milliarder av dollar for å belønne fattige land for å ta vare på skogen sin. Han synes Norge i stedet burde ha jobbet systematisk for å skape oppslutning om en utviklingsmodell der skogbevaring belønnes lokalt. Dette innebærer å skape sosiale og økonomiske forbedringer for lokalbefolkningen - samtidig som økosystemtjenester i tropisk skog opprettholdes.

Seniorrådgiveren understreker at han mener det norske initiativet bør intensiveres, og at bevilgningene må trappes kraftig.

- Samtidig bør den integreres bedre i norsk utenriks- og bistandspolitikk, og vi bør jobbe på bredere front overfor myndigheter i regnskogslandene og multilaterale institusjoner.

Løvold sier at tre milliarder kroner årlig kan høres ut som mye penger, men fremhever at det bare er en brøkdel av hva mange skogland bruker i landbrukssubsidier som medfører avskoging - og en brøkdel av de summene som internasjonal utviklingshjelp pøser inn i veibygging og «jordbruksutvikling» uten å stille krav om skogbevaring.

- Men den norske satsingen har skapt en mye større bevissthet om skogens betydning, det er bygget opp nye institusjoner for skogovervåking, og de fleste skoglandene har forpliktet seg til å redusere avskoging og skogforringelse. Det er derfor store muligheter for å oppnå betydelig bedre resultater det neste tiåret, sier Løvold.

Bør nedskaleres eller skrotes

Fra Regnskogfondets søsterorganisasjon i Storbritannia, Rainforest Foundation UK, kommer det en langt tydeligere kritikk mot det norske skog-initiativet og den politiske ledelsen i klima- og miljødepartementet:

- I forhold til å redusere avskoging elle

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

UTSYN: På sin tredje dag på jobben signerte president Donald Trump den beryktede Mexico City Policy.
article_web Bistandsaktuelt 11.12.2018
- På samme måte som vi i Europa ikke vil forholde oss til at tusener drukner i Middelhavet, vil ikke amerikanerne forholde seg til flyktningstrømmen fra Mellom-Amerika og de realitetene de flykter fra, sier Jan Egeland,
article_web Bistandsaktuelt 11.12.2018
Et flertall på Stortinget støtter intensjonen bak den foreslåtte bistandsreformen: En bedre koordinering av fagressurser i bistandsforvaltningen. Men det samme flertallet «frykter at outsourcing kan bidra til det motsatte».
article_web Bistandsaktuelt 11.12.2018
MENINGER: Det meste av innsamling i Norge er redelig og seriøs. Dette ser man blant annet ved oppslutningen rundt Innsamlingskontrollens Godkjent-ordning.
article_web Bistandsaktuelt 10.12.2018
- La oss sammen heve våre stemmer og si: Nei til vold, ja til fred, nei til slaveri, ja til likestilling og menneskerettigheter for alle, sa Nadia Murad i sin nobeltale.
article_web Bistandsaktuelt 10.12.2018

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt