AddToAny

Kjønnsforskerne glemmer klasseperspektivet

Kjønnsforskerne glemmer klasseperspektivet
- Jeg ønsker meg kjønns- og likestillingsforskning på politisk økonomi og kjønnsforskjeller ut ifra et interseksjonelt perspektiv, skriver Sindre Bangstad.
Mer om Kjønnsforskningsfeltet Mer om Likestillingspolitikk Mer om Feminisme Foto: KIFO

Det er en utfordrende oppgave å skulle si noe om hva kjønns- og likestillingsforskningen har betydd for samfunnet i forbindelse med Kilden kjønnsforsknings.no sin tyveårsmarkering.

La meg understreke at jeg, i likhet med de fleste andre, går til en slik oppgave med utilstrekkelig oversikt og kunnskap om kjønns- og likestillingsforskning i Norge de siste tyve årene - og i tiårene før det.

Det private er politisk

Jeg vil derfor begynne med å plassere meg selv i forhold til den omfattende samfunnsmessige endringen som har funnet sted i min levetid på kjønns- og likestillingsfeltet.

Kjønns- og likestillingsforskningen, samt den blandingen av aktivisme og forskning som har vært del av norsk kjønns- og likestillingsforskning, har vært en sentral pådriver for disse forbedringene.

Jeg er født i 1973, som den eldste av tre brødre som alle har endt opp som akademikere. Både min far og min mor, som nå er i syttiårene, var de første i sine familier som tok den store «klassereisen» som fulgte i kjølvannet av oljerikdommen fra 1967. En rikdom som medførte en storstilt utbygging av velferdsstaten og norske utdanningsinstitusjoner.

Fra fjortenårsalder og til jeg var i midten av tyveårene var det bydelen Ytre Arna i Bergen som var mitt hjemsted.

Jeg var et middelklassebarn blant arbeiderklassebarn.

Ytre Arna er vel det som nå kan karakteriseres som et «postindustrielt sted». Tekstilfabrikken i Ytre Arna, som ble grunnlagt av den tyske industrialisten Peter Jebsen i 1848, var i min ungdomstid nærmest en ruin. På 1950-tallet sysselsatte fabrikken et tusentalls hovedsakelig kvinnelige tekstilarbeidere. I 1976 ble den nedlagt, og Ytre Arna redusert til

Les mer

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt