AddToAny

Kjønn, karriere og omsorgsansvar

Kjønn, karriere og omsorgsansvar
Likestilte holdninger - ulike betingelser Studier viser at det fortsatt eksisterer et lønns- og karrieregap i Norge der menn tjener mer enn kvinner og har stillinger på høyere nivå.
Dette har tidligere blant annet vært forklart med bevisst og ubevisst diskriminering, der menn rekrutterer menn, mens kvinner dømmes hardere og må prestere bedre for å få de samme mulighetene. Imidlertid viser nyere nordiske eksperimentstudier at diskriminering ikke nødvendigvis kan forklare kjønnsgapet i lønn og karriere. Når kvinner og menn har lik CV ved samme alder, foretrekkes kvinner like ofte som menn.

Betyr det at kjønnsgapet ikke lenger er et problem? Handler kjønnsgapet bare om ulike holdninger, preferanser og ambisjoner - eller kan det også handle om ulike strukturelle betingelser som bidrar til at kvinner og menn med like ambisjoner ender opp med ulike CV-er?

Kjønnsskjev karriere og lønn - likestilte ambisjoner og idealer

CORE - Senter for likestillingsforskning ved Institutt for samfunnsforskning har på oppdrag fra Econa gjennomført en spørreskjemastudie høsten 2019 med svar fra 2 046 økonomer med mastergrad.

Svarene viser at andelen kvinnelige økonomer på toppledernivå samt kvinners andel av menns lønn er relativt lav og overraskende stabil over tid. Det er altså ingenting som tyder på at vi ser en automatisk likestillingsprosess over tid. Og blant både kvinner og menn er det de som har eller har hatt minst omsorgsansvar, som tjener mest, og som har de høyeste stillingene.

Kjønnsforskjellen i lønn kan i stor grad forklares med at menn jobber i stillinger med høyere lønnspotensial (i privat sektor, med resultatansvar og på høyere stillingsnivå). Kvinnelige økonomer er imidlertid like ambisiøse som menn når det gjelder ønsker om å gjøre karriere, bli leder og tjene mye. Karriereutvikling, kompetanserealisering og faglige ambisjoner er viktig for økonomer, og faktisk litt viktigere for kvinner enn for menn. Et likestilt arbeids- og familieideal står også sterkt blant begge kjønn: Flere enn ni av ti kvinner og åtte av ti menn mener at det beste for en småbarnsfamilie er at begge foreldre arbeider like mye og deler på ansvaret for hjem og barn. De som er i et parforhold hvor man deler likt på dette ansvaret, er også klart mest fornøyd med arbeidsdelingen.

Kjønnsskjev arbeids- og familietilpasning

Til tross for like ambisjoner og likestilte idealer finner vi likevel et kjønnsskjevt mønster for arbeid og familie i praksis: Kvinnelige økonomer har typisk partnere som jobber like mye eller litt mer enn de selv gjør, mens mennenes partnere i snitt jobber fem timer mindre enn dem i uka. Det mest typiske for mannlige økonomer er å tjene mer enn partneren og ha en jobb med mer ansvar og status. For kvinnene er det mest utbredt at partneren tjener mest.

Kvinnelige økonomer har mer ansvar på hjemmebane. Flertallet i undersøkelsen oppgir at de deler likt på ansvar for barn, men dersom man ikke deler likt, er det i all hovedsak mor som har ansvaret: både det uforutsette ansvaret, som nattevåk og syke barn, og det mer planlagte, som planleggingsdager og oppfølging av barnas skolearbeid, faller klart mest på kvinner. Mor er også familiens logistikkansvarlige: 82 prosent av kvinnelige økonomer har hovedansvar for familiens logistikk. Det eneste ansvarsområdet der menn har mest ansvar, er oppfølging av barnas fritidsaktiviteter.

Ulik bruk av fødselspermisjon

Forskjellen i fordeling av omsorgsansvaret starter tidlig: Både mannlige og kvinnelige økonomer tar foreldrepermisjon, men mødres permisjon er mye lengre. Fedre beholder også mer av ansvaret på jobb og tar i mindre grad over ansvaret på hjemmebane mens de er i permisjon. Omtrent halvparten av fedrene oppgir at andre (ofte partneren) har hatt ansvar for barnet på dagtid i hele eller deler av permisjonen. Barnehage benyttes også betydelig mer under fars enn mors permisjon. Imidlertid svarer nesten halvparten av fedrene at de ville hatt lengre permisjon om de skulle valgt om igjen.

Familieuvennlige krav og forventninger som overtid, høyt arbeidspress, hyppige leveranser, reisevirksomhet og tilgjengelighet for kunder rapporteres som klart høyere på høyere stillingsnivå, i privat sektor og i jobber med resultatansvar, der kvinner er underrepresentert. Likevel opplever mødre at disse kravene er vanskeligere å kombinere med egen situasjon i større grad enn det fedre gjør, noe som sannsynligvis reflekterer ulik fordeling av omsorgsansvaret blant mødre og fedre. Blant kvinner og menn uten barn finner vi ingen forskjell.

Mulighet for endring?

Ofte når man snakker om balansen mellom arbeid og familie, handler det om å forsøke å redusere familieuvennlige krav og forventninger til tidsbruk, tilgjengelighet, prestasjon og leveranser på kort varsel. Det er imidlertid et dilemma at familievennlig tilrettelegging ofte ender med at mødre slipper disse kravene, men dermed også får svekkede muligheter til karriereavansement. Mer likestilling i arbeids- og familieliv krever sannsynligvis at både tilretteleggingslogikken og karrierelogikken utfordres.

Innenfor en kollektivt orientert jobblogikk er tilrettelegging som permisjon med lønn og lønnskompensert reduksjon i arbeidstid et ubetinget gode som det er begrenset hvor mye man taper på å benytte. Innenfor en individuelt orientert karrierelogikk er derimot tid til å jobbe mer enn normert arbeidstid et konkurransefortrinn som øker sjansene i konkurransen om attraktive arbeidsoppgaver og karriere- og lønnsutvikling. Goder som lønnskompensert permisjon og fravær eller redusert arbeidstid kan gjøre det vanskeligere å delta i konkurransen om kontinuerlige prestasjoner.

Familievennlig tilrettelegging er av stor betydning for at foreldre kan fortsette i full jobb, og dermed viktig for å opprettholde et bærekraftig arbeidsliv. Dilemmaene oppstår når tilretteleggingslogikken møter karrierelogikken og ordningene benyttes kjønnsskjevt.

Familietiltak kan være likestillingsuvennlige

Vår studie viser at familieuvennlige krav og forventninger som overtid, høyt arbeidspress, hyppige leveranser som ikke kan planlegges, reisevirksomhet og tilgjengelighet for kunder er klart høyere på høyere stillingsnivå, i privat sektor og i stillinger med resultatansvar. Dette er også stillinger med høyere lønn - og de domineres av menn.

Arbeidslivsprivilegier handler om jobb- og inntektstrygghet, men også om muligheter til å få spennende arbeidsoppgaver og karriereutvikling. I møte med den individuelle konkurransen om arbeidslivsprivilegier kan familievennlige tiltak ende opp som likestillingsuvennlige i et karriereperspektiv. Så lenge familievennlige ordninger og tilpasninger i arbeidslivet benyttes kjønnsskjevt, tyder mye på at de også vil få kjønnsskjeve konsekvenser i de delene av arbeidslivet som preges av en individuelt orientert karrierelogikk.

Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt