AddToAny

Kina-drevet slakt av millioner av esler rammer fattige i Afrika

Esler står i fokus når kristne over hele verden denne helgen feirer Jesu inntog i Jerusalem, ridende på et esel.
Esler er historisk viktig både for økonomien i mange land. Samtidig har de også spilt en viktig rolle både i kristendom, islam og jødedom. Abraham, de tre religioners far, brukte esel. Det samme gjorde Jesus på vei inn i Jerusalem palmehelgen, og det gjorde også Muhammed på sine reiser. Men også for kineserne har esler vært viktig både som arbeidsdyr og i tradisjonell medisin. I over 3 000 år har de brukt gelatin fra eselskinn til produksjon av ejiao, en tradisjonell kinesisk medisin.

I all den tid ejiao-markedet i Kina var begrenset til en liten gruppe brukere, var det ikke noe problem utover landets egne grenser. Men med velstandsøkningen i landet, øker også etterspørselen etter tradisjonell medisin kraftig. Eselskinn-gelatin blandes med urter og andre ingredienser for å lage ulike produkter som angivelig skal styrke blodet, hindre spontanabort, gi bedre søvnkvalitet og bidra til å bevare et ungt utseende.

Voksende marked

Markedet i Kina økte fra 32 milliarder kroner i 2013 til 78 milliarder kroner i 2020, ifølge Shandong Ejiao Industry Association. Shandong-provinsen er tradisjonelt stedet der ejiao produseres i Kina med en prosess som tradisjonelt krever 99 steg på bestemte tider av året og med bruk av det lokale mineralrike vannet. Det er også et stort eksportmarked i USA. Ejiao er blitt en slags supermat.

En rapport fra South African Institute of International Affairs

Les mer

Flere saker fra Panorama Nyheter

Fem medlemmer av den militante palestinske delen av Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP) ble onsdag drept i et luftangrep i Libanon.
Panorama Nyheter 31.05.2023
Hvorfor har ikke regjeringspartiet ANC i Sør-Afrika tatt avstand fra Russlands invasjon av Ukraina? Og hvorfor anløp et russisk skip en marinebase i Sør-Afrika i desember i fjor? Her er noen mulige forklaringer.
Panorama Nyheter 31.05.2023
Det har brutt ut store protester blant urbefolkningen i Brasil etter at myndighetene tirsdag kveld godkjente en lov om å begrense deres reservater.
Panorama Nyheter 31.05.2023
En diplomatkilde i Sudan sier hæren setter forhandlingene med opprørsstyrken RSF på pause.
Panorama Nyheter 31.05.2023
Verdens helseorganisasjon har registrert 1004 angrep mot helsevesenet i Ukraina siden krigens start. Det er det høyeste tallet registrert av WHO i en konflikt.
Panorama Nyheter 31.05.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt