AddToAny

KANTINEGJESTER FORETREKKER NORSKE TOMATER

En fersk undersøkelse i fem kantiner i Rogaland viser at over 80 prosent av gjestene foretrakk norsk tomat framfor importerte fra Spania. - I Norge kan vi dyrke sunne tomater og agurker med høy kvalitet og god smak året rundt, sier forsker Michel Verheul. Han vil avlive tre myter om dyrking i veksthus her i landet.
Søtere, mer smak og finere rødfarge. Dette var noen av karakteristikkene kantinegjestene ga den norske tomaten. Ord som gikk igjen for den importerte tomaten var «vandig» og «lite smak».
Det var i vinter at forsker Jorunn Sofie Hansen ved Nofima gjennomførte smakstesten ved fem kantiner i Rogaland. Undersøkelsen var en del av et fireårig prosjekt «BioFresh» (se boks). Til sammen deltok 574 personer i testen, som gikk ut på å rangere hvilke av to tomatvarianter de likte best. Deltakerne skulle også sette ord på hvorfor de likte den ene sorten bedre enn den andre.
Begge tomatene var av type standard løs vekt med størrelse mellom 57-67 mm, ca. 120 gram. Det presiseres at pris og CO2-avtrykk ikke var en del av undersøkelsen. Den spanske importerte tomaten er en god kjenning av norske kantinegjester da den ofte er å finne i norske salatbarer. Gjestene som deltok i forsøket fikk to båter av hver tomatva
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Det er ikke bare i Norge vi spiser komler. Den er kjent som tilbehør både i Sverige, Ukraina, Polen og Sentral-Europa. I Litauen er potetball nasjonalretten. Gnocchi er italienernes svar på komle.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Et nytt innovasjonsprosjekt skal gjøre offentlig innkjøp av mat og cateringstjenester mer bærekraftig. I prosjektet «Kjøp bærekraftig» ses det til kjøkkentjenesten i Arendal kommune som har jobbet målrettet med dette i over 20 år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Lerum har hatt stor suksess med saft uten tilsatt sukker, men den folkekjære solbærsirupen har vist seg å være vanskelig å endre. Frem til i år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Å være kokk og fagarbeider er en fysisk og mentalt krevende profesjon og kan sammenlignes med idrett. Utøvere kan ikke prestere på høyt nivå uten å være i slaget. Dette krever riktig kosthold, mosjon og balanse mellom arbeid og hvile.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Totalt var det 4,4 millioner sidevisninger på Godfisk i 2023. Det er en økning på hele 600.000 sammenlignet med året før. Nok en gang var det oppskrifter på laks og torsk som tronet på søketoppen.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt