AddToAny

Kan noe stoppe det?

Dagligvarebutikkene er fylt opp med dårlig mat fra industrien, gjerne ultraprosessert, og vi forbrukere har mistet oversikten over hvor maten kommer fra og hva den inneholder.
VI TRENGER ikke flere kjipe lavprisbutikker. Norge er det landet i Europa med flest dagligvarebutikker per innbygger. Totalt ca. 3850 butikker, mot vårt naboland Sverige med rundt 3000, men de er dobbelt så mange mennesker. Norske butikker er i tillegg små, og i snitt rundt halvparten av størrelsen av de svenske. Det begrenser utvalget. Enda verre, en stor og stadig voksende andel av butikkene er lavprisbutikker, og disse utgjorde i 2023 hele 70 prosent av markedet, noe som er en høy andel sammenlignet med resten av Europa.
Vi handler der det er tilgjengelig og enkelt å handle, i en av de mange lavprisbutikkene i nærheten av der vi bor. Med lite og samme utvalg i alle butikker, og null matglede. Der handler vi på et kriteria - pris. Og så lenge media og VGs matbørs fortsetter å sette søkelys på lav pris, i tillegg til lavpriskjedenes egne kampanjer, vil sannsynligvis nordmenn fortsette å være mest opptatt av billig mat, ikke kvalitet, eller opprinnelse.

HVORFOR SPISER vi all den drittmaten? Jeg undrer meg ofte over hvorfor vi ender opp med en handlekurv fylt av prosesserte middagsprodukter som pølser, fiskepinner, lunsjka
Gå til mediet

Flere saker fra Bondebladet

For å bistå norske bønder i et stadig mer utfordrende økonomisk landskap, lanserer vi Landbruksøkonomene, som aktivt skal dele kunnskap og råd om hvordan bønder kan ta mer informerte og lønnsomme valg.
Bondebladet 18.07.2024
Fagkoordinator korn i NLR, Harald Solberg, venter at totalproduksjonen i inneværende kornsesong vil ligge over snittet for de fem sesongene før 2023/24sesongen.
Bondebladet 18.07.2024
Fra 1. juli startet nytt gjødselår. Dette betyr oppdaterte priser, og gjødsla som bestilles fra denne datoen er til 2025-sesongen.
Bondebladet 18.07.2024
SIRI STANDAL og Thomas Eriksen i Ringsaker MDG har eit innlegg i GD den 7. juli der dei tek til ordet for ein fredeleg sameksistens mellom beitedyr og rovdyr.
Bondebladet 18.07.2024
Hagebønner, også kalt tørkebønner eller frøbønner, ble dyrket på Sørlandet i etterkrigstida. Kan vi gjenoppdage denne gamle tradisjonen i dag?
Bondebladet 18.07.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt