AddToAny

Kan biblioteket minske ensomhet?

Kan biblioteket minske ensomhet?
I april kom den såkalte SHOT-undersøkelsen der norske studenter svarer på spørsmål om helse og trivsel under pandemien. Det har fått stor oppmerksomhet at nesten halvparten sier at de har alvorlige psykiske problemer. Rundt 4 av 10 studenter sier at de er ensomme, at de savner kontakt med andre.
Det er omtrent samme tall som man fant i en stor tysk undersøkelse publisert i 2018. (Jansen 2018) Der man fant at 32,4 % var moderat ensomme, og 3,2 % svært ensomme. Ensomhet er assosiert med depresjon og engstelse. Ensomhet er vanligere blant fysisk inaktive. I undersøkelsen foreslår de tiltak som treningsprogram, men også nye læringsformer som samarbeidslæring og sosial oppfølging av nye studenter dvs mentorordninger. Det er nettopp slike tiltak regjeringen nå har gitt penger til UH-institusjonene for å sette i gang.
Ensomhet, depresjon og psykisk uhelse er ikke noe som kom med korona-pandemien, men som er blitt forsterket. Når de i den tyske undersøkelsen peker på at det å leve i parforhold er den beste medisinen mot ensomhet, så bekrefter det at det ikke er unaturlig at det i den unge studentbefolkninga kan være mer ensomhet enn i befolkningen som helhet, spesielt når man bryter opp fra barne- og ungdomsmiljøet og flytter til en ny tilværelse som student.

Er dette en mulighet for at biblioteket kan bevise sin verdi?
Jeg har ofte skrevet om måling av bibliotekets verdi, for eksempel for å redusere frafall og bedre studiekvalitet. Dette er et stort felt for blant annet ACRL, foreningen for amerikanske college og forskningsbibliotek, gjennom «Value of Academic Libraries Initiative» (Oakleaf, 2010). En bok fra dette initiativet (Brown 2018) beskriver erfaringer fra de 200 prosjektene som har deltatt. Prosjektene er metodisk veldig forskjellig, m
Gå til mediet

Flere saker fra Bok og bibliotek

Etter Datatilsynets Facebook-exit, vurderer også bibliotekene egen Facebook-bruk.
Bok og bibliotek 26.11.2021
- Sjølve boklova påverkar biblioteka i avgrensa grad. Men ser ein på heile det litterære systemet samla, er sjølvsagt biblioteka viktige, seier Aslak Sira Myhre.
Bok og bibliotek 22.11.2021
Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre skal leie utgreiingsarbeidet på veg mot ei ny boklov.
Bok og bibliotek 20.10.2021
For dei som har sakna Bok og bibliotek-arkivet på dei nye nettsidene: No er det tilbake!
Bok og bibliotek 19.10.2021
Norsk bibliotekforening er lunka til nytt statsbudsjett, håpefull til Hurdalsplattforma
Bok og bibliotek 13.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt