AddToAny

Jonathan (27) dokumenterer overgrep i Sør-Sudan. Ville du orket en slik jobb?

Jonathan (27) dokumenterer overgrep i Sør-Sudan. Ville du orket en slik jobb?
Å lytte til mennesker som har blitt voldtatt, sulter, er på flukt eller er blitt torturert. Slik er arbeidsuka for Jonathan Pedneault. Likevel synes han jobben er inspirerende. Har du hva som trengs for å bli menneskerettighetsrapportør?
Tusenvis av studenter drømmer om å jobbe med menneskerettigheter og gjøre verden til et bedre sted. De studerer utviklingsstudier, juss, sosialantropologi, teknologi, økonomi reiser ut og jobber frivillig, skriver under på opprop Men så ender de opp på en kontorpult med en bunke papir i stedet.

Men det finnes én jobb som garantert ikke lukter kopimaskin, kaffeautomat og kø i kantina: Menneskerettighetsrapportør.

Menneskerettighetsrapportører jobber for organisasjoner som Amnesty International og Human Rights Watch, de reiser verden rundt og samler inn historiene til mennesker som har vært utsatt for krig, sult, overgrep, mennesker som har vært på flukt, som har blitt torturert, diskriminert, fengslet De er i krigsområder, i flyktningeleirer, de møter både ofre og overgripere.

Det høres unektelig spennende ut, men hvordan er det egentlig og hvilke egenskaper trenger du for å takle en hverdag som dette?

Ingen vanlige dager

- En ting er sikkert, det finnes ingen vanlig dag på jobb - bortsett fra at dagene er veldig, veldig lange!

Møt 27-årige Jonathan Pedneault. Han jobber som menneskerettighetsrapportør i Sør- Sudan for organisasjonen Human Rights Watch (se faktaboks). Akkurat nå sitter han langt fra lidelsene i verden, på et bakeri på Aker Brygge i Oslo og drikker te, i dress og slips.

Men det er under et døgn siden han kom hjem fra Juba, hovedstaden i Sør-Sudan. Der møtte han funksjonshemmede som har blitt angrepet og utsatt for overgrep i krigen som fortsatt herjer i verdens yngste stat. I tre uker har han lyttet og skrevet ned over 70 vitnesbyrd.

- Inntil for noen år sid

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Klimaendringene gir mer flom, mer tørke og flere hetebølger. Dette gjør tilgangen til mat mer usikker, og småbrukere i utviklingsland er aller mest utsatt. Det vil regjeringen endre på.
Bistandsaktuelt 27.09.2021
LEDER: Når en ny regjering nå skal finne sin vei, er det ikke i første rekke på bistands- og utviklingsfeltet de største partipolitiske slagene vil stå. Men det betyr ikke at ikke utfordringene er enorme og viktige.
Bistandsaktuelt 27.09.2021
Etter at Taliban tok kontroll over Kabul, har Afghanistans økonomi stupt. USA har frosset over ni milliarder av landets valutareserver, som sto i amerikanske banker. Den økonomiske krisen har rammet alle sektorer av landets økonomi.
Bistandsaktuelt 27.09.2021
Telenor ble klaget inn til OECDs kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv da det ble kjent at Myanmar-virksomheten skulle selges til omstridt selskap. Nå er det bestemt at klagen skal behandles.
Bistandsaktuelt 27.09.2021
Å være menneskerettighetsforkjemper er et farlig yrke. Å være kvinnelig menneskerettighetsforkjemper er enda farligere. Oppmuntret av norsk bistand har afghanske kvinnelige rettighetsforkjempere hevet sin stemme.
Bistandsaktuelt 27.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt