AddToAny

Jevnere melkeproduksjon med ketonmålinger

SURNADAL: Faste målinger for ketonlegemer i blodet og behandling mot skjult ketose, har hatt stor effekt i samdrifta på Nordmøre. Rask og billig innsats for mer melk og friskere kyr, mener samarbeidspartnerne Arthur og Lars.
I den lille bygda Bæverfjord i Surnadal kommune, helt opp mot grensa til Trøndelag, produserer svigerfar Lars Bæverfjord jr. og svigersønn Arthur Bæverfjord Snekvik melk i et stort løsdriftsfjøs fra 2008. Med ei kvote som stanger i det gamle kvotetaket - 900 tonn - er de i gang med en gradvis overgang fra NRF til holstein, for å øke produksjonen og fylle opp kvota.

BRUKER MER ENERGI ENN DE FÅR I SEG
De siste tre åra har de driftige melkebøndene målt nivåene av ketonlegemer i blodet på kyrne, for å holde oversikt over hvordan det står til med energibalansen etter kalving. Ideen fikk Lars da han var på foredrag på Skjetlein videregående skole og lærte at det ikke er helt uvanlig at særlig høytytende melkekyr, kan ha en mild form for ketose, gjerne uten symptomer, etter kalving.
En slik skjult ketose oppstår fordi kyrne ikke klarer å ta opp nok energi fra fôrrasjonen, i forhold til det de bruker når melkeytelsen øker tidlig i laktasjonen. For å kompensere for denne negative energibalansen, begynner kua å bryte ned fettreserver, som omdannes til ketonlegemer i leveren. Dette fungerer som en alternativ energikilde, når det ikke er nok tilgjengelig energi fra fôret.
Hvis energiubalansen er stor nok, og innholdet av ketonlegemer i blodet blir for høyt, vil kua etter hvert utvikle sykdom. Dette kan vise seg ved at hun begynner å vrake fôret, og at melkeytelsen går ned. Da har ketosen blitt klinisk, og kua må behandles av veterinær for å bli frisk.
For kyr som har en skjult ketose, og som ikke nødvendigvis blir synlig syke, har tilstanden likevel negative konsekvenser for kua og produksjonen.
- Skjult ketose kan ofte vises som et dropp i laktasjonskurven, et sted mellom dag 60 og 80, forteller veterinær Torunn Rognskog, som følger opp besetninga til de to melkeprodusentene.
- Dessuten kan kyr so
Gå til mediet

Flere saker fra Norsk Landbruk

AgBot er bygget av komponenter som vi kjenner, og skal utføre helt vanlige oppgaver. Det er programvaren som gjør den spesiell.
Norsk Landbruk 05.09.2024
Etter hvert som gjødselsprederen tømmes, endrer også spredebildet seg. Med enkel og rimelig teknologi viser Leveler hvordan du retter vinklene og gjødsler med høyere presisjon.
Norsk Landbruk 05.09.2024
Sandvik har et klart mål om å produsere kviger og kyr av høy kvalitet til salg.
Norsk Landbruk 05.09.2024
Norsk Landbruk 05.09.2024
Norsk Landbruk 05.09.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt