AddToAny

- Jeg er så redd for at ungdom føler at hasjen ikke er så farlig, men for enkeltpersoner er det faktisk det

Kari Benjaminsen, tidligere leder for forebygging ved Drammen politistasjon, er bekymret for ungdommen etter at Riksadvokatens nye retningslinjer kom. - Det forebyggende perspektivet må også tas med i diskusjonen med politikerne, sier hun.
- Hvis man fortsetter den praksisen som er nå, hvor mange politifolk ikke vet hvordan de skal håndtere dette, tror jeg at forbruket av hasj og annen narkotika kommer til å være minst like høyt som det er nå. Jeg er så redd for at ungdom føler at hasjen ikke er så farlig, men for enkeltpersoner er det faktisk det. Det har jeg sett gjennom mitt arbeid som forebygger, sier Kari Benjaminsen.

Hun er tidligere leder av forebyggende avdeling ved Drammen politistasjon, og nå etterforskningsleder for E-jour i Sør-Øst.

Hun sikter til at nye retningslinjer fra Riksadvokaten har skapt stor usikkerhet blant politifolk og jurister. Unn Alma Skatvold, leder i Politiets Fellesforbund, har også uttalt at politiet nå rett og slett ikke vet hva de skal gjøre for å forebygge overfor ungdom.

- Det er ganske fortvilende, sa Unn Alma Skatvold, til NRK.

Nedstemt rusreform

Til tross for at den forrige regjeringens rusreform ble nedstemt i Stortinget, har mye endret seg i forbindelse med politiets håndtering av narkotikasaker.

Etter at Riksadvokaten i april i fjor sendte et brev til politidistriktene for å klargjøre regelverket for ransaking og andre inngrep i mindre alvorlige narkotikasaker, meldte Statsadvokaten om at dette skapte stor usikkerhet og førte til at politioppgaver ikke utføres, av frykt for å gjøre feil.

De konkluderte med at saker som burde forfølges, forfølges ikke.

Riksadvokaten gikk ut med nye retningslinjer til politiet 13. mai i år, som beskriver hvordan politiet skal forholde seg til rusavhengige som tas med narkotika til eget bruk.

Bakgrunnen for retningslinjene var to saker i Høyesterett, hvor retten gjennomførte en betydelig nedjustering av strafferettslige reaksjoner i disse sakene, og bakgrunnen var «lovgiversignalene som kom til uttrykk ved Stortingets behandling av Solberg II-regjeringens forslag om en rusreform».

Benjaminsen mener det forebyggende aspektet er fraværende, og mener det er for lite fokus på hvordan politiet nå skal jobbe forebygge

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Er organiseringen av politiet og påtalemyndigheten et spørsmål om rettssikkerhet? Svaret på dette spørsmålet er både ja og nei.
Politiforum 16.02.2024
Det har blitt farligere å være ansatt og innsatt i norske arrester. Nøkkelordene er rus, psykiatri, rapporteringskrav og bemanning - eller rettere sagt, manglende bemanning.
Politiforum 16.02.2024
En forklarende tilnærming er idealet i politiet, men variasjonen mellom polititjenestepersoner er for stor. Hva gjør en forklaring god og hvorfor er det ekstra viktig i politiets møter med minoritetsungdom?
Politiforum 16.02.2024
av de 3720 tilrettelagte avhørene som ble gjennomført i 2022, involverte fornærmede som var blitt utsatt for vold.
Politiforum 16.02.2024
En augustdag i 2021 ble en mann skutt og drept av en politipatrulje i Sarpsborg. For en av de involverte politibetjentene handler etterspillet om trusler, trygghet og tanker om hvorfor politiet stadig oftere må gripe inn mot mennesker som trenger helsehjelp.
Politiforum 16.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt