AddToAny

- Jeg er ikke her for å be om bistand. Jeg vil fortelle dere at vi utvikler oss raskt

- Jeg er ikke her for å be om bistand. Jeg vil fortelle dere at vi utvikler oss raskt
Bomullsmillionæren engasjerte seg i politikken for å vise at endring er mulig. Nå håper president Patrice Talon at hans «reformpolitikk» kan få norske selskaper til å satse i Benin.
President Patrice Talon håper landets reformpolitikk skal få norske selskaper til å satse på Benin, men frykter enkle historier om Afrika kan skremme vekk investorer.

- Noen ganger omtales Afrika som et land, men land i Afrika er veldig forskjellige.

Da Benins president Patrice Talon talte under Nordic-African Business Summit torsdag, påpekte han at bildet av Afrika som «destinasjon for investeringer» må nyanseres. Han sa at gjentagende historier om konflikt og korrupsjon kan være hemmende for utvikling. At krisehistorier kan bidra til å skremme bort investorer.

- Jeg skjønner at mange er skeptiske til å investere i Afrika. I mange land er det alt for høy korrupsjon. Men det er selvfølgelig en utfordring når slike beskrivelser fester seg i folks bevissthet. Vi må endre dette bildet, for vi vet at bistand ikke kan forandre Afrika. Private investeringer er helt nødvendig i et land som Benin.

- Vokste opp i enkle kår

Talon er president i Solberg-regjeringens nyeste partnerland, etter at en intensjonsavtale om samarbeid ble undertegnet onsdag. Til de vel 400 tilhørerne på Holbergs plass fortalte den tidligere forretningsmannen - av Forbes omtalt som en av det sørlige Afrikas rikeste menn - om sin egen vei til makten.

- Jeg vokste opp i enkle kår. Min livshistorie er beviset på at det er mulig å løfte seg opp og frem, sa Talon.

Den tidligere bomullsprodusenten, som for noen år siden ble anklaget for korrupsjon, ble president i 2016. Han har gjentatte ganger avvist anklagene og fremholder at hans regjering har igangsatt reformer for å gjøre et av Afrikas fattigste land mer forlokkende for næringslivsaktører.

- Avkastningen på private investeringer i Afrika er mange ganger høyere enn offentlige investeringer. I Benin er det store muligheter for de som vil investere.

Benin har gjennomført seks demokratiske valg siden 1989, og omtales av mange som en demokratisk suksesshistorie. Ifølge Verdensbanken har landet hatt «moderat vekst» de siste tiårene. Det var en BNP-vekst på 2,1 prosent i 2015, i 2017 var de

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Han vokste opp i et av Nairobis verste slumområder. I dag har «DJ B» flere millioner følgere på sosiale medier, radio og en populær tegneserie. Men DJ B's egentlige identitet er en godt bevart hemmelighet.
article_web Bistandsaktuelt 17.04.2019
De er store og ruvende, og finnes over alt i Afrika. Fotballarenaer er blitt de mest synlige tegn på afrikanske lands stadig tettere forhold til giganten i øst.
article_web Bistandsaktuelt 17.04.2019
Sørafrikanske gravejournalister, modige varslere, domstoler og anti-korrupsjonsaktivister. Demokratiets støttespillere viste styrke i kampen mot president Jacob Zumas korrupte styre.
article_web Bistandsaktuelt 17.04.2019
UTSYN: Først overser de deg, så prøver de å kjøpe deg. Lar du deg ikke kjøpe, prøver de å stigmatisere deg. Neste steg er å kriminalisere deg og det femte steget håper vi aldri skal skje, at de fysisk eliminerer deg.
article_web Bistandsaktuelt 16.04.2019
Abiy Ahmed overtok som statsminister i Etiopia for ett år siden. Han overtok et land i unntakstilstand, etter omfattende protester mot ett av de mest undertrykkende regimene i Afrika, kanskje i hele verden.
article_web Bistandsaktuelt 16.04.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt