AddToAny

Innebærer gjennomførte mangelsutbedringer fristavbrytende erkjennelse? Nei, sier Høyesterett

Både tingrett og lagmannsrett hadde uten videre lagt til grunn at en entreprenør, i et forsøk på å utbedre mangler, med dette også hadde erkjent byggherrens erstatningskrav.
Høyesterett mente det måtte mer til, og kunne ikke si seg enig i at erkjennelse forelå.

Tilbake i 2013 ble det inngått en avtale mellom Betonmast Innlandet, som totalentreprenør, og Frost Utvikling som byggherre, om oppføring av et leilighetsbygg med 19 leiligheter.

Bygget - Doyèn Eidsvoll - som er konstruert som et «kollektiv for eldre», har blant annet et eget treningsrom, storkjøkken og spaavdeling, og er lokalisert ved den gamle ærverdige husmorskolen i Eidsvoll.

Kort tid etter overtakelsen tok idyllen i kollektivet en brå vending. Sameierne oppdaget nemlig betydelige mangler med varmeanlegget i bygget, og det ble reklamert over feilene.

Konstruksjonsfeil

Opprinnelig ble det antatt at feilen hadde sin rot i tekniske problemer med varmeanlegget. Men etter flere mislykkede utbedringsforsøk ble det fastslått at problemene med varmestyringen skyldtes feil ved selve konstruksjonen av bygget.

I januar 2020 tok samtlige seksjonseiere derfor ut stevning mot byggherren, Frost, med krav om prisavslag og erstatning for mangler ved varmeanlegget. Frost påsto seg frifunnet, og videreførte kravet fra sameierne til Betonmast som regressaksøkt. Også Betnonmast påsto seg frifunnet.

Entreprenøren felt i både tingrett og lagmannsrett

Øvre Romerike tingrett avsa i januar 2021 sin dom. Domstolen mente at Frosts leveranse til sameierne var befattet med mangler, ettersom gulvvarmeanlegget ikke fungerte som forutsatt. Dermed ble sameierne tilkjent 10 millioner kroner i prisavslag.

Byggherren, Frost, ble tilkjent det samme beløpet i erstatning fra Benonmast som regressaksøkt. Samtidig ble det fastslått at Frosts krav ikke var foreldet, ettersom Betonmast «ved sin handlemåte» hadde erkjent ansvaret.

Betonmast anket så dommen til Eidsivating lagmannsrett. Anken var begrenset til foreldelsesspørsmålet og omfanget av Frosts eventuelle krav. Frost tok til motmæle.

I 2022 kom lagmannsretten, på samme måte som tingretten, til at kravet ikke var foreldet.

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Jeg har lyst til å fokusere på fordelen med å være minoritet i advokatbransjen. Innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre utgjør nå 19,9 prosent av befolkningen.
Advokatbladet 14.02.2024
Jeg er homofil (og svensk). Min opplevelse hos Wiersholm er at dette har vært irrelevant. Jeg har alltid følt meg komfortabel med å være meg selv, både i firmaet og blant nesten alle ansatte.
Advokatbladet 14.02.2024
Jeg bestemte meg for å studere juss da jeg som 22-åring ble definert som ufør av leger og av NAV. Nå lever jeg ut advokatdrømmen sammen med mitt forbilde.
Advokatbladet 14.02.2024
Folk må forstå hva ekskluderende holdninger kan gjøre med de som blir rammet. Ingen erfaringer skal bagatelliseres, og vi må tørre å etterleve verdivalgene vi tar - selv om vi risikerer å bli stående alene.
Advokatbladet 14.02.2024
Tidligere mangfoldsarbeid, for eksempel i bedrifter, hadde gjerne som mål at man skulle oppstille kriterier for hva som var mangfoldig. Man skulle kunne sjekke av for en serie egenskaper hos menneskene man hadde ansatt.
Advokatbladet 14.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt