AddToAny

Ingvild Kjerkol - diabetesdatteren

Ingvild Kjerkol - diabetesdatteren
Hun vokste opp med diabetes type 1 i nærmeste familie. Som helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet ser Ingvild Kjerkol det som et hovedoppdrag å øke kunnskapen om diabetes.
Ingvild Kjerkol vil øke kompetansen rundt diabetes type 1 og sørge for at hjelpemidler gjøres raskt tilgjengelig. - Alt som kan gi trygghet i hverdagen, og som kan bidra til god regulering, bør være en selvfølge. Det blir alt for mange byråkratiske prosesser for hver nyvinning. Jeg ser det også som en del av hovedoppdraget å forebygge diabetes type 2 i befolkningen, sier Kjerkol.
Hun mener politikere må lære seg forskjellen på diabetes type 1 og type 2.
- Når man ikke engang i regjeringens handlingsplan for diabetes klarer å få dette rett, er det behov for kunnskapsformidling. Det er viktig å skille mellom de to sykdommene; de burde egentlig ha hvert sitt navn.

BARNDOMSMINNER
En liten kjele på komfyren, med pappas stålsprøyte i kokende vann ved siden av kjelen med poteter, er et av de sterkeste barndomsminnene Ingvild Kjerkol har.
Et annet er den massive følingen som kom i hver sommerferie, da far ga slipp på hverdagens rutiner og senket skuldrene.
- Det var skremmende for oss rundt. Han skiftet personlighet, ble som beruset og høylytt. Det var et tydelig tap av kontroll. Min far jobbet vanligvis mye, var engasjert politisk og ble brukt av den lokale diabetesforeningen og PPT (pedagogisk psykologisk tjeneste, red.anm.) for samtaler rundt sykdommen. Han var psykolog og hadde tett timeplan. Det var lettere å passe på da, forteller 43-åringen som minnes tørkepapiret med blodflekker som alltid lå ved pappas stol.
- Han målte blodsukkeret jevnlig. Da engangssprøytene kom, var det en stor forbedring. Da jeg var i tenårene, fikk han penn.
Men da Ingvild Kjerkols far døde sist vår, 70 år gammel, var det med mange komplikasjoner av diabetesen.
- Min far levde ikke et sunt liv og hadde røkt i mange år, men diabetesen hadde gitt ham de typiske blødningene på øynene, overføls
Gå til mediet

Flere saker fra Diabetes

Har ditt lokal- eller fylkeslag fått nye tillitsvalgte etter årsmøtet? I så fall må du huske å sende inn navn på disse, slik at de får tilgang til «Min Side» og annen informasjon.
Diabetes 16.04.2018
I en jungel av kostholdsråd fra selvutnevnte kostholdseksperter, myndigheter, aviser og magasiner kan det virke komplisert å spise sunt. Men er det egentlig det?
Diabetes 16.04.2018
Stress virker inn på blodsukkeret mitt, uten tvil. Og ditt?
Diabetes 16.04.2018
I Norge setter vi insulin tilnærmet gratis. I USA koster insulinet så mye at for noen står det mellom å dø eller sette seg i bunnløs gjeld. Småbarnsfaren Alec døde.
Diabetes 16.04.2018
17. mai starter fastemåneden ramadan. Spesialist i allmennmedisin Nadim Latif er krystallklar overfor sine muslimske pasienter med diabetes: Bruker du insulin, faster du ikke. Og det er helt i orden.
Diabetes 16.04.2018

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt