AddToAny

Immunterapi

Immunterapi
For nesten 30 år siden oppdaget legene og basalforskerne James Allison (70) og Tasuko Honjo (76), uavhengig av hverandre, hvordan pasientens eget immunforsvar kan hjelpes til å drepe kreftceller. I år får de Nobelprisen i medisin og fysiologi. Denne artikkelen er delvis basert på i boken Immun. Kroppens evige kamp for å overleve, og spesielt kapittelet «Leve med kreft».
... Deler av teksten er tidligere publisert i Aftenposten Viten. De siste seks årene har det vært mange oppslag i norske aviser om den nye kreftmedisinen som James Allison og Tasuku Honjo får Nobelprisen for. Behandlingen får pasientenes egne T-celler til å angripe kreftcellene, og kalles også immunterapi. Prinsippet for hvordan behandlingen virker blir kalt «sjekkpunkthemming». Behandlingen virker bare hos de pasientene der T-cellene allerede har oppdaget kreften, men hos slike pasienter har medisinen hatt god, ja noen ganger nærmest mirakuløs virkning. I mars 2013 sa daværende helse og omsorgsminister Støre ja til bruk av kreftmedisinen som har gitt nytt håp til mange kreftpasienter verden over. Årets Nobelpris bygger på en rekke grunnleggende oppdagelser innen immunologi, der flere tidligere har blitt belønnet med Nobelprisen (se faktaboks).
Immunterapien Allison og Honjo belønnes for er basert på bruk av monoklonalt antistoff som medisin. Antistoffer produseres av B-celler, og er et av kroppens viktigste forsvarsstoffer. Nesten helt fra oppdagelsen av antistoffer på slutten av 1800tallet og til etter annen verdenskrig da antibiotika overtok, ble antistoffer i form av antiserum også brukt som behandling mot utvalgte infeksjonssykdommer. De siste 10-15 årene har det kommet stadig flere medisiner som baserer seg på antistoffenes evne til selektivt å binde til ett bestemt molekyl. Allison og Honjos immunterapi er rettet mot molekyler som bremser T-cellers aktivitet.

T-celler er helt avgjørende for at vårt immunforsvar kan tilpasse seg det miljøet vi lever i. T-celler er en undergruppe av lymfocytter (en type hvite blodlegemer) som utvikles i thymus (eller på norsk brisselen) derav navnet. I utgangspunktet har vi svært få T-celler av hver
Gå til mediet

Flere saker fra NBS-nytt

Forord
NBS-nytt 14.02.2021
Det første NBS kontaktmøtet fant sted i 1964, og ideen var hvert år å samle det biokjemiske miljøet i Norge i en atmosfære som ikke bare inkluderte det faglige, men også det sosiale!
NBS-nytt 14.02.2021
Abstract:
NBS-nytt 14.02.2021
Det norske bioteknologiselskapet Vaccibody går så det griner. Hva driver de med?
NBS-nytt 14.02.2021
Som eldre lesere av NBS-nytt vil vite, har en av Biorabiatens viktigste samfunnsoppgaver i en årrekke vært å fungere som et korrektiv til Norges forskningsråd.
NBS-nytt 14.02.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt