AddToAny

Innovasjon: Hva er vaccibodies?

Innovasjon: Hva er vaccibodies?
Det norske bioteknologiselskapet Vaccibody går så det griner. Hva driver de med?
Selskapet Vaccibody ble etablert av forskere ved UiO i 2007. De utvikler vaksiner og halte nylig i land den største avtalen noensinne innen bioteknologi i Norge. Men hva er den store ideen? Hva i all verden er vaccibodies?
Vaccibodies er en helt ny type vaksiner. De er satt sammen på en spesiell måte, og kan tilpasses mange forskjellige infeksjoner, og faktisk også kreftbehandling.

Vaksiner trigger en immunrespons
Klassiske vaksiner er en narreinfeksjon, en porsjon narrevirus eller narrebakterier. De skal aktivere immunsystemet slik ekte virus eller bakterier ville gjort, men uten at vi blir syke. Etter det står immunsystemet parat dersom inntrengerne vi er vaksinert mot dukker opp. Et immunsystem som er forberedt tar raskt knekken på bakterier og virus, ofte så raskt at vi ikke rekker å bli syke.
Det er mindre kjent at vaksiner også kan brukes i behandling. Da er vaksinenes rolle å dra i gang immunresponser som har stoppet opp. Dette skjer for eksempel i de fleste kreftsykdommer, der kreftcellene får vokse i fred, fordi immunsystemet er spilt ut over sidelinjen. Da kan vaksiner hjelpe immunforsvaret tilbake på banen.

Hvordan skape en best mulig immunrespons?
Både vaksiner som skal forebygge og vaksiner som skal brukes i behandling skal aktivere en immunrespons. De skal skape et immunsvar mot utvalgte bøller som kommer utenfra, eller viltvoksende bøller som har oppstått fra egne celler.
Men hvordan lokke i gang en mest mulig effektiv immunrespons? Hvilke vaksinetriks fungerer best? Det er her Vaccibody kommer med noe nytt.

Vaccibodies består av tre deler
Vaccibodies er modifiserte molekyler der forskerne kombinerer det beste fra flere verdener. De består av tre hoveddeler.
Bøllen, en bit av det vi vil vaksinere mot
I den ene enden av en vaccibody finner du antigenet det skal vaksineres mot (lilla i figuren). En bit av en bakterie, en del av et virus eller noe fra en kreftcelle. Det er denne bøllebiten immunsystemet skal reagere på, gi en immunrespons mot og deretter huske.
Målstyrende enhet I den andre enden av en vaccibody finner du det som kalles en målstyrende enhet. Dette er en slags adresselapp som sørger for at det hele blir sendt til rett mottaker i immunsystemet.
Dimeriseringsenhet Midt i vaccibody-molekylet finner vi en dimeriseringsenhet. Den sørger for at hvert vaccibody-molekyl består av to like enheter. Hvert molekyl har altså to biter av bøllen og to biter av den målstyrende enheten.
Denne enheten øker både stabiliteten og effektiviteten til vaccibody-molekylet.

To viktige nøkler til suksess
Målstyring er essen
Gå til mediet

Flere saker fra NBS-nytt

Forord
NBS-nytt 14.02.2021
Det første NBS kontaktmøtet fant sted i 1964, og ideen var hvert år å samle det biokjemiske miljøet i Norge i en atmosfære som ikke bare inkluderte det faglige, men også det sosiale!
NBS-nytt 14.02.2021
Abstract:
NBS-nytt 14.02.2021
Som eldre lesere av NBS-nytt vil vite, har en av Biorabiatens viktigste samfunnsoppgaver i en årrekke vært å fungere som et korrektiv til Norges forskningsråd.
NBS-nytt 14.02.2021
at the Department of Clinical Science, University of Bergen, defended her thesis “Characterization of adipose tissue and liver innate immune cells in
NBS-nytt 14.02.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt