AddToAny

- IKKE TENK PÅ HVA DU VILLE SKÅRET SELV

Bedømmelse av tømmerkvalitet skal baseres på rene fakta. - Hold deg til reglementet og vær nøyaktig, råder Anders Aschjem hos Viken Skog.
ANDERS ASCHJEM er avdelingskoordinator, produksjon hos Viken Skog. Det betyr at han er ekspert på hvilke krav en tømmerstokk skal oppfylle for at du skal få best mulig betalt. Og tro oss, det er mulig å tape mye, MYE, penger på å «kappe av gammel vane» hvis du hogger selv.

NYTT REGLEMENT
- I 2018 ble det innført et nytt sagtømmerreglement. Faktisk ble det enklere og flere krav ble fjernet. Hovedprinsippet er at det som ikke står beskrevet som å være innenfor toleransegrensene, er lov, forklarer han. Hele reglementet ble forenklet og endret. Blant annet er kvalitetene «prima» og «sekunda» tatt bort, og kvalitet 1 og kvalitet 2 innført.
- Akkurat nå er det godt marked for sagtømmer av både gran og furu, og da aksepterer tømmerkjøperne at sagtømmeret aktivt apteres etter kravene til kvalitet 2 som tåler flest feil. Slikt må du vite før du hogger. Derfor må du snakke med oss før du setter sagkjedet i den første treleggen, hevder Aschjem som selv hogg for faren sin i ungdommen.

12 MINUTTER OG 57 SEKUNDER
På Youtube.com ligger det en veldig praktisk filmsnutt som Aschjem råder deg til å se. Søk «Testreglement 2018». I løpet av 12 minutter og 57 sekunder får du mye kunnskap som vil spare deg for både økonomiske tap og betydelige ergrelser.
Når de norske sagbrukene og tømmerselgerne er enige om at maksimal diameter er 55 centimeter, er det jo kostbart og irriterende at rotstokken på praktfurua, ble underkjent og endte som nær gratis fyringsflis fordi rotdiameteren var på 56 centimeter.
- Reglementet kan virke omfattende, men det er logisk, så bli med på en kappedag eller snakk med skogbrukslederen, råder Anders Aschjem. Det gjelder hvis du hogger sjøl, altså. De som sitter på hogstmaskinene skal være erfarne på dette, selv om også de kan slite med å bedømme hvor mye krok og sleng som blir akseptert før verdifulle stokker ender i mye dårligere betalt massevirke.

VURDERINGSFEIL
- Noen feil er enkle. Blåved og råte er lette å se. Enten, eller på en måte. Krok er verre, for det må vurderes. Da må du vite litt om faguttrykk som pilhøyde som er avstanden mellom den fysiske senterlinja i stokken og den rette linja mellom senter på stokken i rot- og toppenden.
- Pilhøy
Gå til mediet

Flere saker fra SKOG

Helt siden antikkens Hellas har folk brukt såkalte «ønskekvister» for å finne vann, mineraler og å spå om fremtiden. Møt Svein. Han er kvistgjenger.
SKOG 30.04.2024
Den første tiden etter planting kan være tøff for gran- og furuplanter. De må konkurrere hardt om vann og næring på flata, og er utsatt for skader. Vi testet om gjødsling gitt ved planting kan gi «starthjelp» i denne vanskelige fasen.
SKOG 30.04.2024
Det er en overdrivelse å si at gråor, Alnus incana, er et majestetisk tre. Men opp igjennom tidene har det likevel betydd mye, både rød farge, lett fottøy og ikke minst som kalender.
SKOG 30.04.2024
Utpå Nøtterøy finnes en rekke problemer ved at allmenheten faktisk går på tur. Dette irriterer villaeiere som finner på ulike ting for å ha strandsonen for seg selv.
SKOG 30.04.2024
For mange granplanter dør før de får etablert seg på hogstfeltet. Nå er det bevilget 20 millioner kroner til et fem og et halvt års prosjekt som skal kontrollere både plantenes vei fra skogplanteskolene til hogstfeltene og foryngelsesresultatet på flere hundre plantefelt.
SKOG 30.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt