AddToAny

I Synnøves fotspor

Synnøve Kvamme er opptatt av å etterlate seg et minimalt fotavtrykk på kloden, men som naturverner har hun allerede satt varige spor.
Vårsola varmer og får Bryggen i Bergen til å fremstå på sitt vakreste denne morgenen. Synnøve Kvamme passerer et lite tog med turister på vei til jobben i Naturvernforbundet Hordaland. Kontorlokalene ligger eksotisk til på et loft i de historiske trebygningene, som et museum med puls.

- Det hender vi får noen blikk når vi passerer sperrebåndet på vei opp til kontoret, innrømmer fylkessekretæren og bøyer seg ned for å ikke slå hodet i den lave døra.

Vel inne er gulvet skjevt og tømmerveggene gamle, men takhøyden er stor. Her jobber fem fylkesansatte, og frivillige og andre interesserte er alltid velkomne. Denne kvelden skal lokalene fylles til fylkesstyremøte, så det blir en lang dag på Synnøve. Det er hun heldigvis vant til, etter et år som nestleder i Naturvernforbundet.

- Det har blitt mye arbeid, men jeg har god kapasitet og elsker å jobbe. Samtidig har jeg problemer med å si nei og er en skikkelig tidsoptimist, så det har vært vanskelig å få tid til et liv ved siden av, innrømmer hun.

Det er dette som danner bakgrunnen for at hun har takket nei til gjenvalg som nestleder i Naturvernforbundet. Det ble rett og slett for liten tid til å nyte den naturen hun jobber så hardt for å bevare. Dessuten ønsker hun å fokusere på jobben som fylkessekretær i Hordaland, så helt borte blir hun ikke.

Ingen dag uten møter! I dag er det kollega og rådgiver Rasmus Rasmussen som har en del på agendaen. Foto: Lise Helseth Eide

Kampen mot monstermastene

Og godt er det, for Synnøve Kvamme har, til tross for sin unge alder, lang fartstid i Naturvernforbundet - og enda lenger som miljøverner. Hun vokste opp i en friluftslivinteressert familie i vakre Hardanger, og der fikk kjærligheten til naturen plass til å blomstre.

- Jeg elsket å springe ute i ura, på jakt etter grotter og dyr. Det var stor stas å gå på fjellturer, helst uten voksne! Familien vår har ei gammal støl, og der tilbrakte jeg de fleste påsker og sommerferier, foreller Synnøve.

Idyllen var komplett, i hvert fall fram til 2008. Da skjedde det som skulle endre livet til Synnøve for alltid, og interessen for natur ble snudd til et brennende engasjement. Statnett fikk konsesjon til å bygge en 92,3 kilometer langkraftlinje gjennom Hardanger, fra Simadal i Eidfjord til Samnanger. Kraftlinja skulle få master på mellom 25 og 45 meter og gikk i prinsippet rett oppom stølen til familien Kvamme. Det ble straks personlig.

'- Jeg satt

Les mer

Flere saker fra Natur & miljø

Ulovlig bygging og inngrep i strandsonen hindrer ferdsel og truer sårbar natur. Nå har Lillesand kommune satt av store ressurser til å følge opp ulovlighetene.
Natur & miljø 09.09.2022
Hvordan ser det ut under vann i Repparfjorden, hvor gruveselskapet Nussir vil dumpe millioner av tonn med gruveavfall? Undervannsfotografen Erling Svensen har dykket ved det planlagte sjødeponiet og funnet en ren og levende fjord.
Natur & miljø 13.06.2022
KRONIKK Hvem husker Verdens miljødag? I dag, den 5. juni er det Verdens miljødag. Men er det noen som husker hvorfor dette er en av årets aller viktigste dager?
Natur & miljø 05.06.2022
Verden produserer nå dobbelt så mye plast som for 20 år siden. Bare 9 prosent resirkuleres, resten havner på fyllinger, i forbrenningsanlegg eller i naturen.
Natur & miljø 30.05.2022
Tenk deg en verden der ingenting kastes. Alle produkter er laget slik at de er enkle å reparere, bytte deler på, gjenbruke og gjenvinne. Hvis noe kastes, blir alle materialer brukt på nytt. En verden der alt går rundt, helt enkelt!
Natur & miljø 24.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt