AddToAny

I ruinene, etter Boko Haram

I ruinene, etter Boko Haram
Ni milliarder dollar. Det er anslaget for hva det vil koste å gjenoppbygge infrastrukturen i nordøstre Nigeria. I tillegg til de menneskelige lidelsene, er de materielle ødeleggelsene enorme.
Vi ble med FNs nødhjelpskoordinator - med helikopter tilbake til "middelalderen".

- Jeg er ikke redd. Når jeg har våpenet mitt er jeg trygg.

Regjeringssoldaten i 20-årene står utenfor ruinene av det som var den lokale Boko Haram-kommandantens kontor. Området er gjengrodd, det er knuste ruter og åpne tak. Da den nigerianske hæren presset islamistene ut, stod den gamle kostskolen i flammer, men på veggen bak den unge soldaten troner fortsatt terroristenes budskap i hvit skrift:

"Det finnes ingen annen gud enn Allah. Muhammed er Allahs profet".

Den unge soldaten med kamuflasjebukser og lue sier han er "trent for å drepe" og forteller at han flere ganger har vært i direkte kamp med sunni-salafistene som har terrorisert befolkningen i områdene rundt Tsjadsjøen i åtte år. Sist, under en patrulje - i et skogholt rett utenfor byen.

- Det ble en skuddveksling. Ingen i mitt lag ble skadet, sier soldaten tørt.

Han ser ut som han kjeder seg. Tygger på et strå. 20-åringen forteller likevel at han kommer fra en landsby i Niger-deltaet, helt sør i landet. At han har vært i regjeringshæren noen år, og ble sendt hit til nord-øst for å tjene landet sitt.

Etter flere år med Boko Haram-vold intensiverte den nigerianske hæren sine operasjoner mot terrorgruppa i 2015. En liten gruppe soldater sitter på en sliten benk, i skyggen av et akasietre på en liten høyde. Sammen vokter de den nedbrente skolen. Det er helt stille her nå, men slik har det ikke alltid vært.

Det perfekte leir-området

I det nordøstlige Nigeria er mer enn åtte millioner mennesker fortsatt avhengig av nødhjelp. Boko Harams terror har bidratt til at nesten to millioner mennesker er internt fordrevet. Kvinner og unge jenter er kidnappet, tvunget inn i seksuelt slaveri. Barn presset til å bære våpen eller utføre terrorangrep. Det er dokumentert brutale massedrap. Islamistenes terror kan heldigvis ikke måle seg med svartedauden, men den svartmalte sirkelen med arabisk skrift på murveggen trekker likevel tankene mot en mørk, mørk epoke i denne byens historie.

- Dette er et perfekt område for en leir, sier Peter Lundberg.

FNs svenske Deputy Humanitarian Coordinator for nordøstre Nigeria har en helt egen evne til å løfte frem lyspunkter i en av verdens mørkeste avkroker. Han peker entusiastisk på de hvite unhcr-teltene som allerede er satt opp i gresset bortenfor "kommandantboligen".

- Her kan det bo en familie på fem-seks.

Presenninger over reisverk av trestokker holder vanligvis ikke mer enn et år, men ofte tar flyktningene selv grep, forklarer Lundberg.

- De skaffer bølgeblikk til tak, dyrker grønnsaks-hager utenfor - lager seg et hjem. Hvor lenge en slik leir blir stående avgjøres i hovedsak av sikkerhet, og situasjonen i her tilsier at folk må bo i denne leiren i lang, lang tid.

Wanted By Nigerian Army

Helikopteret fløy lavt ut fra Maiduguri tre timer tidligere. Det steg raskt så snart det passerte bygrensa, fordi Boko Haram "har våpen som kan nå opp til 3000 fot". Fra delstatshovedstaden i Borno var Peter Lundberg på en reise tilbake i tid. Med helikopter, til folketomme Bama.

Før det lettet fra flyplassen, så vi bildene av Abubakar Shekau og de hundre mest etterlyste mennene i nordøstre Nigeria. Med budskapet "Wanted Boko Haram Suspect By Nigerian Army" oppfordret plakaten i avgangshallen folk til å ringe et av tre telefonnumre If Seen".

Det er mange i nordøstre Nigeria som har sett Shekaus menn - og altfor mange som ikke har overlevd møtet. Den svenske FN-representanten er likevel entusiastisk når han forteller om den enorme nødhjelps-operasjonen som har stagget sulten i områdene rundt Tsjadsjøen.

- Vi har avverget hungersnøden. Vi har lykkes nå, men det er fortsatt et enormt arbeid som gjenstår. Et blødende sår vi ikke kan fjerne bandasjen fra. For å stanse denne krisen må man inn og operere, og så sy det hele pent sammen igjen. Så langt har man ikke kommet. Men det hadde vært en fullskala katastrofe her, om vi ikke hadde handlet i tide, sier Peter Lundberg.

Fra helikopteret kan FN-toppen se utbrente landsbyer, og åkerlapp etter åkerlapp som ligger brakk. Han kan se utover et grønt slettelandskap - som på FN-kartet er farget signalrødt. Enorme områder som er mer eller mindre tomme for mennesker. Ikke trygge for sivile, ikke for hjelpearbeidere.

For fortsatt opererer Boko Haram der nede, frarøver folk sine hjemsteder.

Bare i den verst rammede delstaten Borno er 1,7 millioner på flukt. Brorparten har dratt til Maiduguri, men mange bor i det som på FN-kartet er merket gult; små sikkerhetslommer med et stort militært nærvær. Som Bama, den sønderskutte og nedbrente byen vi er på vei til. En sikker sone - eller "en øy i et hav av usikkerhet", som Lundberg sier - rett ved Sambisa-skogen. Naturreservatet som er Boko Harams beste gjemmested.

I det helikopter-piloten varsler at vi nærmer oss Bama, kan vi se Konduga under oss. Uken i forveien sendte Boko Haram to eller tre "menneskelige bomber" - kvinner, sannsynligvis tvunget - til landsbyen Mashimari i Konduga. De heldekte kvinnene gikk inn på torget, blant internt fordrevne som fikk utdelt nødhjelp av en bistandsorganisasjon. Minst 18 mennesker ble drept. 40 skadet.

Angrepet i Mashimari var ikke unikt. Selv om Boko Haram ikke lenger kontrollerer byer, angriper de sivile (og militære) regelmessig. Siden 2011 er det registrert 430 "selvmordsbombinger" i delstaten Borno. Bare så langt i år har det vært mer enn 70 slike angrep mot sivile, i hovedsak utført av kvinner eller barn. Men Boko Haram angriper også landsbyer: I løpet av tre måneder, fra april til juni i år, registrerte FN 247 ulike landsby-angrep, med 225 drepte. Boko Harams syke vold har ødelagt livene til alt for mange mennesker de siste årene. Anslagene er usikre, men mer enn 30 000 kan være drept i de nordøstre delene av Nigeria siden 2009.

Om å holde de vantro ute

På det meste kontrollerte terrorgruppa et område på størrelse med Belgia. Boko Haram holdt byer som Damasak, Gwosa - og Bama, der de forfektet strenge fortolkninger av islam og terroriserte befolkningen. Folk som ikke fulgte "lovene" ble pisket, fikk kuttet av lemmer eller ble henrettet i full offentlighet. Et av de verste overgrepene dokumentert på film skjedde nettopp i Bama, da terrorgruppen henrettet over hundre mennesker i løpet av en ettermiddag. I et video-opptak av den grufulle hendelsen kan man se hvordan sivile blir lagt på gulvet og skutt - en etter en. Sekvensen varer i over ti minutter og avsluttes med at en ung mann med en AK-47, kledd i en gul kaftan, rettferdiggjør drapene og lovpriser Gud;

Allahu Akbar.

Terrorgruppen er nå presset tilbake, men for å holde de vantro ute, bru

Les mer

Flere saker fra Panorama Nyheter

Forhandlingene om en forpliktende pandemi-traktat er krevende og preget av mistillit, ifølge helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Panorama Nyheter 28.09.2023
Norges statsminister er ikke i tvil, etter besøk i Ukraina og en rekke møter med ukrainske ledere: Bistanden Ukraina aller helst vil ha, er militær, utviklet på Kongsberg og heter Nasams.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Militærjuntaen som kuppet makten i Burkina Faso i fjor høst, sier at landets sikkerhetsstyrker avverget et nytt kupp onsdag.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Mer enn 10.000 mennesker har rømt boligene sine i deler av Haitis Centre-provins etter flere angrep fra væpnede gjenger, ifølge landets migrasjonsmyndigheter.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Ukraina ber flere land gjøre som Norge og forplikte seg til langsiktige støttepakker. EU og FN mener også det er behov for det - i tillegg til umiddelbar hjelp.
Panorama Nyheter 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt