AddToAny

Hvorfor flytter folk til slumområder i byene?

UTSYN: Hva er det som gjør at millioner av mennesker velger å flytte til slum-områder med elendige boforhold? Det vet vi faktisk ganske lite om, skriver Tor A. Benjaminsen som er professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
Hva driver folk til å flytte fra landsbygda til elendige boforhold i slummen i verdens megabyer? Noen av de dårligste levekårene på kloden finner man nettopp i disse slumområdene. Det finnes i dag 33 megabyer med mer enn 10 millioner innbyggere.

Og listen vokser raskt - om 10 år vil vi ha 43 slike byer og i 2050 vil to tredeler av verdens befolkning være byboere, ifølge FN. Selv der hvor befolkningsveksten er lav og i ferd med å stoppe opp, som Kina og India, er det en voldsom byvekst.

Presses ut?

En vanlig forklaring man ofte hører er at folk flytter til byene, fordi de søker nye muligheter - de ønsker ganske enkelt å bli en del av Utviklingen. Men kan det være at det også finnes noen «push»-faktorer som får folk til å reise?

Selv har jeg i min forskning i flere afrikanske land studert hvordan småbønder og husdyrgjetere stadig mister tilgang til jord og ressurser. Dette er både en historisk prosess og noe som pågår i dag.

I Mali har jeg sett hvordan gjetere i flere tiår har tapt beiteland til oppdyrking. Dette, i kombinasjon med en omfattende korrupsjon hvor en elite har grabbet til seg jord og arealer, har bidratt til jihadistopprøret i landet. Men i stedet for å gjøre opprør velger noen kanskje å flytte til byen - eller å forsøke å komme seg videre til Europa?

I Uganda har naturvern og klimakvoter jaget folk fra sine hjem, mens i Tanzania har jeg observert hvordan folk mister kontroll over arealer både gjennom opprettelse og utvidelse av nye naturvernområder, inkludert tiltak fra den norske skog- og klimasatsingen, og gjenno

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Appen til værtjenesten Yr er allerede populært i mange afrikanske land. Nå skal Meteorologisk institutt (MET) bidra til at varslingstjenestene i Tanzania og Malawi blir enda bedre. Det er land som preges av store klimaendringer.
Bistandsaktuelt 06.12.2019
LEDER: 2019 har vært et år med mange meldinger om konflikter og kriser. Det har også vært en rekordår for den humanitære innsatsen i verden.
Bistandsaktuelt 06.12.2019
UTSYN: For 35 år siden kan en gigantisk julehit ha vært med på bidra til at et korrupt og undetrykkende regime ble sittende. Hva har vi lært av det?
Bistandsaktuelt 06.12.2019
Bygger sykehus for trafikk-ofrene
Bistandsaktuelt 06.12.2019
Skatt er nøkkelen for å gjera fattige land mindre avhengige av bistand. No pustar Norad nytt liv i Skatt for utvikling-programmet.
Bistandsaktuelt 06.12.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt