AddToAny

Hvorfor ødelegger vi naturen?

Bit for bit bygger, hogger, graver, skyter og fisker vi naturen ned. Hvorfor ødelegger vi mennesker den naturen vi er avhengige av? Vi har bedt filosofen Arne Johan Vetlesen og planteøkologen Vigdis Vandvik om svar på det spørsmålet.
Hvordan kan det ha seg at hensynet til naturen kommer helt nederst når kommuner, fylker og departement skal bestemme hvor det skal bygges og drives næring? Det er et spørsmål Vandvik og Vetlesen hver på sin side har brukt mye tid og krefter på. Den ene er filosof og har søkt i menneskesinnet for å finne svar. Den andre er planteøkolog og har sett på hvor tungt naturens behov veier når det bygges hyttebyer, kraftverk, oppdrettsanlegg og annet. Begge er forundret over hvordan økonomiske hensyn nesten alltid kommer foran økologi og natur.

- I virkeligheten er det motsatt, sier Arne Johan Vetlesen, som er professor i filosofi ved Universitetet i Oslo.

- Jeg pleier å si at økologi har forrang fremfor økonomi. Ødelegger vi livsvilkårene, hjelper ikke alt det andre vi synes vi får til, sier Vetlesen.

- Vi har glemt den gamle visdommen, som fortsatt er til stede hos noen urfolk, om at mennesket er den avhengige og underlegne part. Vi er egentlig prisgitt naturens goder, og vår egen overlevelse er helt avhengig av naturen, sier Vetlesen.

Ingen vil ødelegge naturen

Vigdis Vandvik er professor ved Senter for bærekraftig arealbruk ved Universitetet i Bergen. Hun er opptatt av hvordan naturkrisen forverres selv om ingen ønsker det og vi har lover som skulle hindret det.

- Vi taper natur, og det skjer i økende has

Les mer

Flere saker fra Natur & miljø

Naturvernforbundet og Natur og Ungdom saksøker staten for tillatelsen til dumping av opptil 250 millioner tonn med gruveavfall i Førdefjorden.
Natur & miljø 17.01.2023
Norges 389 vernede vassdrag fra 1973 til i dag er en av miljøbevegelsens største seiere. Men hva er vassdragene egentlig vernet mot?
Natur & miljø 16.01.2023
Kan ødelagte økosystem i havet i bli bygd opp igjen? Mange land har hatt stor suksess med fiskerifrie soner. Når fiskebestandene får være i fred vender livet tilbake, og det blir også større fangster for fiskerne.
Natur & miljø 11.01.2023
I nasjonalparkene Færder, Ytre Hvaler og Raet foregår det bunntråling og industrielt fiske som skader naturen som er vernet.
Natur & miljø 04.01.2023
Hun er en tydelig stemme i debatten mot oljeutvinning, har engasjert norske forfattere i klimaopprop og inspirert en hel verden med sine bøker om natur og miljø. Nå tar forfatter Maja Lunde til orde for mer glede i klimakampen
Natur & miljø 12.12.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt