AddToAny

HVORDAN STÅR DET TIL MED DE FRISKE ELDRE?

HVORDAN STÅR DET TIL MED DE FRISKE ELDRE?
Det er veldig bra med fokus på mat og måltider til eldre i Norge.
Jeg vil her sette søkelyset på alle de friske eldre som finnes her i landet, uten at det går på bekostning av fokuset på de som trenger helsehjelp rundt omkring i by og bygd.

En litteraturstudie publisert i 2016 rapporterte at blant eldre mennesker var det lite fokus på ulike måltidsaspekter til friske eldre, når det gjaldt mat og måltider (Hansen, 2016). Dette ansporet til et forskningsprosjekt sammen med Skipper Worse AS i Stavanger på hva de friske eldre har som motivasjon og kunnskap om temaet (Knudsen, 2019).
Eldre som til daglig trener på Skipper Worse sine ulike steder i Stavanger har klare betraktninger om hva de mener om mat og måltider. Tilsammen 76 personer deltok i gruppeintervjuer og gode innspill ble gitt av de som kan noe om eldre - nemlig de eldre selv.

Hvem er de friske eldre? De er tante, bestefar, søster, bror, nabo, etc. Alle kjenner vi noen som er eldre, som bor hjemme og steller seg selv uten hjelp fra samfunnet. De er unike mennesker med hver sine interesser og motivasjon for livet. De drømmer gjerne om god mat og drikke som de har høstet erfaringer fra på sine reiser i inn- og utland gjennom sitt yrkesaktive liv.

Hva er motivasjonen og hvor ligger kunnskapen omkring mat og måltider? Analysering og fortolkning av intervjuene ga seks ulike områder som de friske
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

Det er ikke bare i Norge vi spiser komler. Den er kjent som tilbehør både i Sverige, Ukraina, Polen og Sentral-Europa. I Litauen er potetball nasjonalretten. Gnocchi er italienernes svar på komle.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Et nytt innovasjonsprosjekt skal gjøre offentlig innkjøp av mat og cateringstjenester mer bærekraftig. I prosjektet «Kjøp bærekraftig» ses det til kjøkkentjenesten i Arendal kommune som har jobbet målrettet med dette i over 20 år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Lerum har hatt stor suksess med saft uten tilsatt sukker, men den folkekjære solbærsirupen har vist seg å være vanskelig å endre. Frem til i år.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Å være kokk og fagarbeider er en fysisk og mentalt krevende profesjon og kan sammenlignes med idrett. Utøvere kan ikke prestere på høyt nivå uten å være i slaget. Dette krever riktig kosthold, mosjon og balanse mellom arbeid og hvile.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024
Totalt var det 4,4 millioner sidevisninger på Godfisk i 2023. Det er en økning på hele 600.000 sammenlignet med året før. Nok en gang var det oppskrifter på laks og torsk som tronet på søketoppen.
Kjøkkenskriveren 26.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt