Kjøkkenskriveren
23.06.2020
Det er veldig bra med fokus på mat og måltider til eldre i Norge.
Jeg vil her sette søkelyset på alle de friske eldre som finnes her i landet, uten at det går på bekostning av fokuset på de som trenger helsehjelp rundt omkring i by og bygd.
En litteraturstudie publisert i 2016 rapporterte at blant eldre mennesker var det lite fokus på ulike måltidsaspekter til friske eldre, når det gjaldt mat og måltider (Hansen, 2016). Dette ansporet til et forskningsprosjekt sammen med Skipper Worse AS i Stavanger på hva de friske eldre har som motivasjon og kunnskap om temaet (Knudsen, 2019).
Eldre som til daglig trener på Skipper Worse sine ulike steder i Stavanger har klare betraktninger om hva de mener om mat og måltider. Tilsammen 76 personer deltok i gruppeintervjuer og gode innspill ble gitt av de som kan noe om eldre - nemlig de eldre selv.
Hvem er de friske eldre? De er tante, bestefar, søster, bror, nabo, etc. Alle kjenner vi noen som er eldre, som bor hjemme og steller seg selv uten hjelp fra samfunnet. De er unike mennesker med hver sine interesser og motivasjon for livet. De drømmer gjerne om god mat og drikke som de har høstet erfaringer fra på sine reiser i inn- og utland gjennom sitt yrkesaktive liv.
Hva er motivasjonen og hvor ligger kunnskapen omkring mat og måltider? Analysering og fortolkning av intervjuene ga seks ulike områder som de friske
Gå til medietEn litteraturstudie publisert i 2016 rapporterte at blant eldre mennesker var det lite fokus på ulike måltidsaspekter til friske eldre, når det gjaldt mat og måltider (Hansen, 2016). Dette ansporet til et forskningsprosjekt sammen med Skipper Worse AS i Stavanger på hva de friske eldre har som motivasjon og kunnskap om temaet (Knudsen, 2019).
Eldre som til daglig trener på Skipper Worse sine ulike steder i Stavanger har klare betraktninger om hva de mener om mat og måltider. Tilsammen 76 personer deltok i gruppeintervjuer og gode innspill ble gitt av de som kan noe om eldre - nemlig de eldre selv.
Hvem er de friske eldre? De er tante, bestefar, søster, bror, nabo, etc. Alle kjenner vi noen som er eldre, som bor hjemme og steller seg selv uten hjelp fra samfunnet. De er unike mennesker med hver sine interesser og motivasjon for livet. De drømmer gjerne om god mat og drikke som de har høstet erfaringer fra på sine reiser i inn- og utland gjennom sitt yrkesaktive liv.
Hva er motivasjonen og hvor ligger kunnskapen omkring mat og måltider? Analysering og fortolkning av intervjuene ga seks ulike områder som de friske