AddToAny

Hvordan har det gått?

Hvordan har det gått?
Hallingdal sjukestugu (HSS) i Ål er organisert under Ringerike sykehus (RS) og tilbyr desentraliserte spesialisthelsetjenester til 25 000 innbyggere fordelt på de fem kommunene Hol, Ål, Gol, Hemsedal og Nes, i tillegg til turister. Enheten har blant annet somatisk sengepost, dialyse, en konvensjonell røntgen-lab og en CT som er bemannet med to radiografer i til sammen 150 prosent stilling.

RS skrev i 2018 ut 57 pasienter med hjerneslagdiagnose fra nevnte kommuner. Mange av pasientene i regionen har lang vei til sykehus. Fra lengst vest i Hol kommune har de for eksempel 130 minutter transporttid (rød respons) til Ringerike sykehus, men bare 38 minutter til Hallingdal sjukestugu (1). Det var derfor et ønske om å kunne tilby CT caput med tanke på igangsettelse av trombolysebehandling ved HSS også utenom den ordinære åpningstiden.

Slik ble prosjektet Rural CT en realitet i 2018 på initiativ fra to leger ved RS. Når vi vet at det ved hjerneslag dør om lag to millioner hjerneceller hvert minutt, var det vanskelig å se for seg noe annet enn at dette ville gi gevinst for pasienten, sykehuset og samfunnet.

Som kjent kan det ikke bli gitt trombolytisk behandling dersom pasienten har en pågående hjerneblødning, og det er opplagt at slagpasienter i Hallingdal er tjent med undersøkelse av god kvalitet og riktig behandling igangsatt på Hallingdal sjukestugu.

Av alle slagtilfeller i Norge i 2019 var 13 prosent hjerneblødning og 86 prosent hjerneinfarkter (2). Det store spørsmålet ble: Hvordan kan vi, med de personellressurser vi har, skille mellom en pågående blødning eller infarkt hos pasienter med symptomer på hjerneslag ved HSS? Svaret ble: Ved å bruke den yrkesgruppa som alltid er på jobb, nemlig ambulansepersonellet i Ål.

Jeg skal ikke påstå at stemningen sto i taket ved Bildediagnostisk avdeling på RS under de første møtene vi hadde. Det var uenighet om hvordan radiografens rolle skulle være, og hvorvidt en radiograf måtte være involvert eller ikke. P�
Gå til mediet

Flere saker fra Hold Pusten

Hei, jeg er fagradiograf ved Haukeland universitetssjukehus og har akkurat levert inn masteroppgave ved USN. Tidligere i år ble jeg valgt som nytt styremedlem i Radforum.
Hold Pusten 21.06.2021
Kortere ventetid og mer praktisk for pasientene, billigere for sykehuset. Det er noen av fordelene de høster i Linköping etter at de har åpnet en offentlig røntgenklinikk der folk er.
Hold Pusten 21.06.2021
Else-Gunn Fjell, Tone Aarberg og Kirsten Bolstad, alle ansatt ved Haukeland universitetssjukehus, tildeles Hold Pusten og NRFs fagartikkelpris for
Hold Pusten 21.06.2021
Når dette skrives, den 13. juni, er UNIO og medlemmene av Norsk Radiografforbund i streik ved helseforetakene på 10. dagen.
Hold Pusten 21.06.2021
VED TONE RISE I denne spalten presenterer vi smakebiter fra tidligere tider i Hold Pusten. De små snuttene forteller noe om NRF og Hold Pustens historie, noen av dem vitner dessuten om hvor fort tidene forandrer seg. Tenk for eksempel så ofte vi humrer av ting som slett ikke var lattervekkende for bare et par tiår siden!
Hold Pusten 21.06.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt