AddToAny

Hvordan forstå norske Etiopia-venners støtte til Abiy Ahmed?

KRONIKK: Den pågående konflikten i Nord-Etiopia har forårsaket grufulle lidelser for sivilbefolkningen.
Til tross for bred internasjonal fordømmelse, støtter mange norske «Etiopia-venner» fortsatt opp om Abiy og hans regime, skriver Marit Tolo Østebø og Terje Østebø.

Den pågående konflikten i Nord-Etiopia har forårsaket grufulle lidelser for sivilbefolkningen. En rekke internasjonale organisasjoner - inkludert FN - og toneangivende internasjonale media har dokumentert hvordan det etiopiske regimet og dets allierte har gjort seg skyldige i alvorlige krigsforbrytelser. Dette har ført til skarp internasjonal kritikk av statsminister Abiy Ahmed. Også i Norge har det vært reist tydelig kritikk. Tidlig i januar kåret eksempelvis Morgenbladet Abiy Ahmed til «årets verste statsleder».

Til tross for bred internasjonal fordømmelse, støtter mange norske «Etiopia-venner» - i hovedsak folk med bakgrunn i norsk misjon - fortsatt opp om Abiy og hans regime. Støtten er først og fremst synlig på sosiale medier, hvor tidligere Etiopia-misjonærer i særdeleshet videreformidler og liker artikler og nyhetsbidrag som reproduserer og bygger opp om etiopiske myndigheters propaganda. I løpet av den siste måneden har dette narrativet også fått spalteplass i avisen Vårt Land: i tillegg til å løfte fram Abiy Ahmed og hans visjoner som løsningen på Etiopias politiske problem, beskyldes vestlige aktører for å ha «bidratt til å destabilisere landet».

Tiet i frykt for utkastelse

Vårt mål med denne kronikken er ikke å diskutere selve konflikten, men å prøve å forstå den fortsatt sterke støtten Abiy og hans politiske prosjekt har i deler av dette miljøet. Det er særlig interessant å se nærmere på hvordan et nærmest totalt fravær av regime-kritikk nå har blitt erstattet av sterk regime-støtte.

Det er her viktig å poengtere at det eksisterer et mangfold av meninger i det norske misjonsmiljøet. Vi velger å fokusere på Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM); den organisasjonen som har lengst historie i Etiopia og som vi selv kjenner best. I tillegg til at førsteforfatter vokste opp i Etiopia som misjonærbarn, var vi begge i perioden 1999-2006 «utsendinger» for NLM hvor vi jobbet med bistand og opplæringsarbeid for den lokale Mekane Yesus-kirken.

De siste 15 årene derimot, har vi arbeidet med forskning innen religion, politikk, bistand og helse i Etiopia. Vi er nå begge ansatt ved University of Florida der vi i tillegg til å ha undervisningsstillinger innen religionsvitenskap og antropologi,

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Den vanskelige økonomiske situasjonen i Tyrkia har ført til et økende politisk press mot syriske flyktninger om å returnere til Syria.
Bistandsaktuelt 25.05.2022
Høyres stortingsrepresentant Ingjerd Schou er svært kritisk til at regjeringen foreslår å kutte bistanden til utdanning med 40 prosent. - Det hjelper deg ingenting å bli mett, hvis du ikke får muligheten til å ta utdanning, sier hun.
Bistandsaktuelt 25.05.2022
Han bor i dét landet hvor det er farligst å være menneskerettsforkjemper. I februar i år ble bondelederen Carlos Morales utsatt for et attentat. Både han og kona ble truffet av kulene, mens femåringen deres slapp fra det med skrekken.
Bistandsaktuelt 25.05.2022
Tanzanias nye president har en langt mer forsonlig personlig stil enn den forrige, fastslår Fatma Karume som er en av landets mest kjente advokater.
Bistandsaktuelt 25.05.2022
Komplekse miljø- og sikkerhetskriser utgjør en stadig større trussel mot verdensfreden. Det er en hovedbudskapet i ny rapport fra den svenske tenketanken Sipri.
Bistandsaktuelt 24.05.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt