AddToAny

Hva kan en fiolinist lære av en økonom?

Et studietilbud knytter unge musikere med internasjonale teknologi- og økonomistudenter. - En kunstutdannelse i dag handler om mye mer enn å bare spille et instrument, sier professor.
- Siste spørsmål: Er det nå viktigere for studenter å tenke stort eller være realistiske?

- Vel, om du ikke klarer å tenke stort burde du ikke studere kunst. Fordi kunst handler om å ha en visjon, sier Johannes Meissl.

- Men samtidig, om du ønsker en sikker måte å tjene masse penger på, bør du heller ikke studere kunst. Ha-ha.

Meissl, professor og viserektor ved Universitat für Musik und Darstellende Kunst i Wien, er på Norges musikkhøgskole i Oslo. Ved siden av sitter NMHs rektor Astrid Kvalbein og foran dem står et enormt fat med Twist-sjokolade som ingen spiser.

Sammen har de i en halvtime riffet på Konteksts spørsmål om musikkstudentenes fremtid og kunnskapsgrunnlag.

Meissl er i Oslo som en del av European Creative Futures (ECF), et ukeprogram hvor musikkstudenter fra NMH settes sammen med business- og teknologistudenter fra høyere utdanningsinstitusjoner i Irland, Nederland, Spania og Finland. Sammen skal de knytte kontakter, utveksle erfaringer og gjøre gruppeoppgaver.

- Men vi trenger unge folk som kan tenke stort. Store tanker for å løse store problemer, sier Kvalbein som svar til Meissl.

Hun fortsetter:

- Og selv om det er studenter herfra som på et tidspunkt ikke kan leve av musikken, og heller tar en ny utdanning som sykepleier, doktor, pilot eller hva det skulle være, så har vi likevel matet samfunnet med personer som har kunnskap og tankesettet fra musikken og innstillingen til å tenke stort.

Meissl er enig:

- En kunstutdannelse i dag handler om mye mer enn å bare spille et instrument.

Han refererer til flere studenter som har blitt uteksaminert med toppkarakter, men som velger helt andre karrierer - og gjør det godt.

- Det er her kombinasjonen av å tenke stort og å ha den nødvendige disiplinen som kreves for å lære et instrument blir tydelig.

«Hver eneste krone som samfunnet investerer i disse studentene er verdifulle på sikt»

- Hver eneste krone som samfunnet investerer i disse studentene er verdifulle på sikt, for de blir verdifulle bidragsytere selv om de ikke holder konserter hver kveld.

En investering

- And this is the king and the queen of Norway

Dagen i forveien, Oslo rådhus. I andre etasje fyller en pianist inn bakgrunnstoner mens solen strømmer igjennom vinduer med fjorden på den ene siden og bankettsalen med de store kongelige port

Les mer

Flere saker fra Kontekst

Pianolærer Ragnhild Eline Hoen fant ikke læremateriell som passet, og lagde en bok selv.
Kontekst 27.09.2023
For første gang har en tenor vunnet Den norske solistpris.
Kontekst 27.09.2023
Ny Norsk Standard for konsertlokaler er endelig klar etter flere høringsrunder. Med dette er den gamle fra 2014 helt erstattet.
Kontekst 25.09.2023
Trenger du en sparringspartner? published | author Redaksjonen Norsk Tonekunstnersamfund lanserer en mentorordning hvor utøvere innen det klassiske feltet kan ønske seg en mentor blant foreningens medlemmer.
Kontekst 25.09.2023
Tradisjonshåndverkere jubler forsiktig over det regjeringen kaller «et historisk løft». Men blir det utdannet mange nok med kompetansen til å gjennomføre?
Kontekst 25.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt