AddToAny

Hun tok et dristig valg

Hun tok et dristig valg
Sissel Aarak hadde sittet få måneder i sjefsstolen da det verste som kunne skje en barneorganisasjon skjedde. Organisasjonens omdømme sto i fare, men hun bestemte seg raskt for at åpenhet var eneste utvei. Av Anne Håskoll-Haugen (tekst) og Jo Straube (foto)
På skolen var Sissel den høye, hengslete jenta med hånden i været. Lærerne fikk sjelden fred fra spørsmålene hennes. Selvsikker og skoleflink, men hjemme var det ikke bare lett.
Med en kronisk syk storesøster som trengte mye oppfølging, ble Sissel og lillebroren tidlig vant til å greie seg selv. Moren var på sykehuset med søsteren og faren på jobb. Hun visste at de andre barna i klassen ikke bar det samme ansvaret hjemme som henne selv. Men en oppvekst med høye krav til selvstendighet gir god trening i å ta ledelse - og det er nettopp det Sissel Aarak har gjort etter at hun ble generalsekretær i SOS-barnebyer. for mindre enn ett år siden.
Det ble en knalltøff start i sjefsstolen. En granskningsrapport om kritikkverdige forhold i SOS-barnebyers internasjonale virksomhet ble framlagt i mai i år, bare omlag åtte måneder etter at hun satte seg i sjefsstolen. Den avslørte blant annet overgrep mot barn - og enda verre; en internasjonal organisasjon som visste, men ikke gjorde noe. Men det kommer vi tilbake til.
Først: Aarak er jurist, oppvokst på Tromøya utenfor Arendal, men har bodd i Oslo siden studiedagene. Jusstudiene syntes hun egentlig var litt kjedelige, og vennene fant hun heller i andre miljøer. Hele ideen om å studere juss, kom fra en familievenn som syntes hun maste vel mye om alt hun mente var urettferdig.
- Ja, du får bli jurist og gjøre noe med det da! Sa han. Og slik ble det, selv om hun flere ganger helst ville hoppe av hele greia.
Men så ble moren alvorlig syk... Den unge studenten ville ikke skuffe moren i hennes siste fase av livet, så hun holdt ut.

Barnets rettsvern
Det har 41-åringen aldri angret på, for å spesialisere seg i barnerett det viste seg å være alt annet enn kjedelig.
Aarak beskriver seg selv som ærgjerrig, ærlig og raus.
- Det siste der jobber jeg i alle fall med! Jeg mener det er noe av det viktigste for mennesker, det å være raus med hverandre. Jeg vil at folk skal føle at de kan være seg selv sammen med meg.
- Har du noen gang tatt en personlighetstest?
- Mange ganger!
- Og?
- Ekstremutslagene i øverste enden av skalaen er på ekstrovert, rettferdighetssans og i nederste enden står oppmerksomhet på detaljer.
Det virker ikke helt feil - tenker jeg - etter å ha snakket med henne en stund.
To barn i skolealder og den nyanskaffede cocker spaniel-valpen Tog
Gå til mediet

Flere saker fra Bistandsaktuelt

MENINGER: Lørdag 16. oktober markers verdens matvaredag.
Bistandsaktuelt 15.10.2021
Minst 32 mennesker er drept og 53 såret i den kraftige eksplosjonen i en sjiamuslimsk moské i byen Kandahar sør i Afghanistan, opplyser en lege til AFP.
Bistandsaktuelt 15.10.2021
De vokste opp med friheter foreldregenerasjonen bare kunne drømme om. Så kuppet generalene makten, igjen.
Bistandsaktuelt 15.10.2021
UTSYN: Telenor hadde ingen mulighet til å fortsette i Myanmar, men et salg til M1 Group er uanstendig når metadata kan bidra til at uskyldige blir fengslet eller drept.
Bistandsaktuelt 15.10.2021
Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim ble i går Norges nye utviklingsminister. Hun gleder seg intenst til å ta fatt. - Dette har jeg brent for siden jeg var jentunge, sier hun.
Bistandsaktuelt 15.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt