AddToAny

Høytflyvende beredskap

Med en rekkevidde på 250 nautiske mil og løftekapasitet på 750 kilo, er politiets nye helikoptre klare til å bistå i alt fra leteaksjoner til skarpe oppdrag, og i det daglige politiarbeidet.
Mandag 7. oktober, klokken 10.10 kjører en stjålet hvit Mitsubishi gjennom Hønefoss på Riksvei 35. UP-patruljen forsøker å stanse den for kontroll, men mannen i 40-årene bak rattet stanser ikke. I stedet trykker han gasspedalen i bunn, og bilen går i høy hastighet i retning Sandaker.

UP legger seg på hjul, men Mitsubishien kjører fra politiet. Flere patruljer blir tilkalt, men hver gang de får bilen i sikte, raser den av gårde i en slik fart at politiet ikke får stanset den.

På et tidspunkt forsøker føreren også å kjøre ned en politimann som er ute til fots. Da er grensen for lengst overtrådt. Operasjonsleder Arild Alfheim, ved Sør-Øst politidistrikt, ber om å få sette inn politihelikoptret.

- På dette tidspunktet var helikoptertjenesten allerede varslet, men ikke rekvirert ennå. Men når han hadde vist en slik kjøreatferd, med vilje og evne til å kjøre på politiet, og med fare for tredjeperson og publikum, ble helikoptret rekvirert, sier Alfheim.

- Uvurderlig hjelp

Det er et toppmoderne politihelikopter som tar av fra Gardermoen denne dagen. De nye helikoptrene ble flydd til Norge fra Italia 4. juni, og siden i sommer har de vært i politiets tjeneste. Nå setter det kursen i retningen hvor operasjonssentralen tror bilen kan ha tatt veien. Fra lufta skimter de snart den hvite Mitsubishien langs Randsfjorden.

Mens helikoptertjenesten følger bilen, samhandler de med ressurser fra Innlandet og Sør-Øst politidistrikt, som legger ut spikermatte lenger fremme. Dermed tar villmannskjøringen slutt idet dekk møter spikermatte.

- Føreren ble pågrepet uten dramatikk, forteller Alfheim, og legger til at det var et svært godt samarbeid med politihelikoptret fra de ble varslet til gjerningsmannen ble pågrepet.

- Politihelikopteret er til uvurderlig hjelp i saker som dette her. Med forfølgelse av biler på dagtid, hvor det er mange andre ute, kan det medføre fare for publikum. Da kan politihelikoptret bidra til en bedre oppdragsløsning, uten fare for publikum, politiet eller materielle skader, sier Alfheim.

Han legger til at helikopteret også er svært godt å ha i lete- og redningsaksjoner.

- Det kan være operative skarpe situasjoner hvor helikopteret bidrar til en god oppdragsløsning, som vi ikke ville klart å få til ellers, sier Alfheim.

Venter på flyvær

Det er 8. oktober og høstens første snøfall på Oslo lufthavn. Tåka har lagt seg som et teppe over området, som den ofte gjør på Gardermoen. Nå ligger den så lavt at det ikke er mulig å få øye på toppen av kontrolltårnet.

- Vi kan dessverre ikke lette i dag, med denne tåken, forklarer Freddy Rotseth, seksjonsleder for helikoptertjenesten.

At værgudene ikke spiller på lag, er det ikke så mye å gjøre med. Sånn er det å bo i Norge.

- Vi bor på den nordlige halvkule, og været endrer seg relativt raskt. Da må vi ta en vurdering fra oppdrag til oppdrag og se hvordan været er. Mye av tiden bruker vakthavende crew til å monitorere været, og de samarbeider tett med lufttrafikktjenesten. På den tiden av året som vi nærmer oss nå, før vinteren setter seg, må vi kansellere en del oppdrag som kommer inn, sier han.

Politiet skal ofte benytte seg av sensorer når de flyr med helikoptrene, og de er dermed avhengig av fri sikt til bakken for å kunne nyttiggjøre sensorutrustningen. Skal man bare frakte noen, kan man imidlertid ha dårligere

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Forfatterne poengterer viktigheten av at alle aktørene behersker det grunnleggende før en øver på store og komplekse scenarier.
Politiforum 23.05.2020
Norsk Luftfartsmuseum skal ta vare på Norges første politihelikopter for fremtiden.
Politiforum 22.05.2020
Opprettelsen av støttesentrene har medført rasering av et velfungerende tilbud som har gjort at langt færre kriminalitetsofre får den hjelpen de trenger og fortjener.
Politiforum 21.05.2020
De to søkerne som antas å være mest aktuelle for stillingen som Økokrim-sjef holdes hemmelig for offentligheten. - Det er problematisk når det gjelder en slik jobb, sier leder av Offentlighetsutvalget.
Politiforum 20.05.2020
Knappenålshoder som fortsatt står i kartet kan vise hvordan Gestapo jobbet.
Politiforum 19.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt