AddToAny

GUD FORBY! VERDENSRELIGIONER, INDIVIDER OG MATREGLER

Det bor 1 091 037 personer med innvandrerbakgrunn i Norge, fordelt på vel 200 ulike land. Disse utgjør totalt 19,9 % av hele Norges befolkning. Vi møter dem som kolleger, venner, naboer, spisegjester og pasienter. Her ser vi på de største innvandrergruppene i Norge, hvordan deres kosthold er tradisjonelt, og hvilke utfordringer de møter med den norske maten.
nnvandrerbefolkningen er en sammensatt gruppe med forskjellig genetisk bakgrunn, helserisikofaktorer og innvandringshistorie, noe som påvirker helsen deres. Noen innvandrere har ekstra høy risiko for både diabetes type 2 og hjertesykdom, men også ernæringsrelaterte mangelsykdommer. En del av ulikhetene kan forklares ut fra utdanningsnivå, yrke, inntekt, boligforhold og sosial klasse. Kultur og religion, samt ulik oppfatning av helse- og sykdomsbegrepene og medisinens rolle spiller også inn.
DE 10 STØRSTE INNVANDRERGRUPPENE I NORGE Polen Litauen Somalia Syria Pakistan Sverige Ukraina Irak Eritrea Tyskland Filippinene 124 025 5 406 43 595 42 397 41 110 39 805 38 057 35 377 32 838 28 500 30 047 Kilde: Fakta om innvandring. Oslo: Statistisk sentralbyrå POLEN Polsk kosthold er tradisjonelt rikt på kjøtt, spesielt svinekjøtt, kylling og storfe, rot- og vintergrønnsaker som kål, og ulike krydder som dill, karve og merian. De bruker også mye fløte og egg, og det tar gjerne lang tid å tilberede de tradisjonelle rettene. De polske nasjonalrettene er bigos (kål og kjøtt), pierogi (innbakte potet- og kålpaier), kielbasa (pølse), golabki (kålruletter) og ulike supper av sur agurk, sopp eller tomat.
Det er vanlig å spise fem måltider om dagen, og dagens hovedmåltid spises midt på dagen, gjerne klokken 14. Ofte innledes lunsjen med en suppe, før man spiser stek, kylling eller koteletter akkompagnert av råkost av rotgrønnsaker med eddik og sukker på, eller surkål. Salat har i mange tilfeller erstattet råkosten og surkålen i mer moderne sammenhenger. Poteter hører me
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

- Da vi lanserte Imsdal under OL på Lillehammer, var det mange som var skeptiske. Vi fikk høre at vann på flaske ville være som å selge sand i Sahara.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
GILDES BESTE KJØTTBOLLER
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Diplom-Is har for femte år på rad dykket ned i sitt historiske arkiv, og i år er det Splitt som gjør et comeback.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Møllerens Eltefrie rundstykker på 30 minutter er en brødmiks som setter en ny standard for enkel og rask hjemmebaking.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024
Dette gjelder for lunsj- og middagsmenyene som serveres av forpleiningsselskapet ESS til offshore-arbeidere på alle installasjoner i Aker BP.
Kjøkkenskriveren 29.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt