Kjøkkenskriveren
19.12.2023
Det bor 1 091 037 personer med innvandrerbakgrunn i Norge, fordelt på vel 200 ulike land. Disse utgjør totalt 19,9 % av hele Norges befolkning. Vi møter dem som kolleger, venner, naboer, spisegjester og pasienter. Her ser vi på de største innvandrergruppene i Norge, hvordan deres kosthold er tradisjonelt, og hvilke utfordringer de møter med den norske maten.
nnvandrerbefolkningen er en sammensatt gruppe med forskjellig genetisk bakgrunn, helserisikofaktorer og innvandringshistorie, noe som påvirker helsen deres. Noen innvandrere har ekstra høy risiko for både diabetes type 2 og hjertesykdom, men også ernæringsrelaterte mangelsykdommer. En del av ulikhetene kan forklares ut fra utdanningsnivå, yrke, inntekt, boligforhold og sosial klasse. Kultur og religion, samt ulik oppfatning av helse- og sykdomsbegrepene og medisinens rolle spiller også inn.
DE 10 STØRSTE INNVANDRERGRUPPENE I NORGE Polen Litauen Somalia Syria Pakistan Sverige Ukraina Irak Eritrea Tyskland Filippinene 124 025 5 406 43 595 42 397 41 110 39 805 38 057 35 377 32 838 28 500 30 047 Kilde: Fakta om innvandring. Oslo: Statistisk sentralbyrå POLEN Polsk kosthold er tradisjonelt rikt på kjøtt, spesielt svinekjøtt, kylling og storfe, rot- og vintergrønnsaker som kål, og ulike krydder som dill, karve og merian. De bruker også mye fløte og egg, og det tar gjerne lang tid å tilberede de tradisjonelle rettene. De polske nasjonalrettene er bigos (kål og kjøtt), pierogi (innbakte potet- og kålpaier), kielbasa (pølse), golabki (kålruletter) og ulike supper av sur agurk, sopp eller tomat.
Det er vanlig å spise fem måltider om dagen, og dagens hovedmåltid spises midt på dagen, gjerne klokken 14. Ofte innledes lunsjen med en suppe, før man spiser stek, kylling eller koteletter akkompagnert av råkost av rotgrønnsaker med eddik og sukker på, eller surkål. Salat har i mange tilfeller erstattet råkosten og surkålen i mer moderne sammenhenger. Poteter hører me
Gå til medietDE 10 STØRSTE INNVANDRERGRUPPENE I NORGE Polen Litauen Somalia Syria Pakistan Sverige Ukraina Irak Eritrea Tyskland Filippinene 124 025 5 406 43 595 42 397 41 110 39 805 38 057 35 377 32 838 28 500 30 047 Kilde: Fakta om innvandring. Oslo: Statistisk sentralbyrå POLEN Polsk kosthold er tradisjonelt rikt på kjøtt, spesielt svinekjøtt, kylling og storfe, rot- og vintergrønnsaker som kål, og ulike krydder som dill, karve og merian. De bruker også mye fløte og egg, og det tar gjerne lang tid å tilberede de tradisjonelle rettene. De polske nasjonalrettene er bigos (kål og kjøtt), pierogi (innbakte potet- og kålpaier), kielbasa (pølse), golabki (kålruletter) og ulike supper av sur agurk, sopp eller tomat.
Det er vanlig å spise fem måltider om dagen, og dagens hovedmåltid spises midt på dagen, gjerne klokken 14. Ofte innledes lunsjen med en suppe, før man spiser stek, kylling eller koteletter akkompagnert av råkost av rotgrønnsaker med eddik og sukker på, eller surkål. Salat har i mange tilfeller erstattet råkosten og surkålen i mer moderne sammenhenger. Poteter hører me