AddToAny

Grønt er ikke godt nok

Grønt er ikke godt nok
UiO bør dermed være mye mer enn et miljøfyrtårn: UiO bør være et bærekraftsfyrtårn. Det er oppfordringen fra jussprofessor Beate Sjåfjell til rektorkandidatene Hans Petter Graver og Svein Stølen.
PILOT: Vi er gjerne med på å utvikle UiO som en pilot for bærekraftige universiteter, skriver jussprofessor Beate Sjåfjell i et svar til rektorkandidatene Svein Stølen og Hans Petter Graver.

Foto: Ola Sæther

Rektorkandidatteamene Stølen og Graver har begge gitt gode og konstruktive svar på min kronikk hvor jeg utfordret dem til å svare på om de vil sørge for at UiO blir en bærekraftig, offentlig anskaffer. Det er imidlertid ikke godt nok å ha visjoner om at UiO skal bli grønnere eller bli et Miljøfyrtårn, verken når det gjelder anerkjennelsen av problemene eller ambisjoner med hensyn til hva som skal gjøres.

Stølen viser til tidligere innlegg hvor han beskriver klima som vår tids største utfordring, og skriver i svaret til meg om grønne anskaffelser. Også Graver skriver om behovet for grønnere innkjøp, samtidig som han skriver at vi må ta på alvor forskningens entydige budskap om at klimaet, ressursene og artsmangfoldet er alvorlig truet.

Banebrytende forskning om planetens tålegrenser viser at klima og artsmangfold er to av de foreløpig identifiserte ni kritiske tålegrensene som vi må holde oss innenfor for at det skal være levelig for mennesker på denne planeten også i fremtiden. Mens både klima og reduksjon av artsmangfold er en enor

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Det er vanskelig å se at den akademiske frihet generelt skal kunne overprøves med basis i strategien, men det er naturligvis utmerket at man unngår formuleringer som kan mistolkes, i verste fall misbrukes.
Uniforum 15.10.2021
No er det heilt klart, Noregs nye forskings- og høgare utdanningsminister heiter Ola Borten Moe og er første nestleiar i Senterpartiet. Og i ettermiddag flytta han inn på statsrådskontoret i Kunnskaps-departementet.
Uniforum 14.10.2021
Halvparten av UiOs fakulteter er usikre på klimastrategiutkastets forenlighet med akademisk frihet. Høringen avdekker også skepsis mot å utdanne endringsaktører.
Uniforum 14.10.2021
UiO-professor Jan Helge Solbakk meiner det er ei uheldig timing med debatt om auken i talet på utanlandske forskarar, samtidig som ein ser politiske strøymingar i ei brunare retning i Europa. Han får motbør frå professorkollega Øyvind Østerud.
Uniforum 14.10.2021
Universitetet i Oslo er mellom dei 51 beste universiteta i verda om du skal studera samfunnsvitskaplege fag. Det slår Times Higher Education klart i 2022-rangeringa over universitetsfag.
Uniforum 13.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt