AddToAny

Gleden ved å oppdage intimiteten i Griegs salongstykker

For deltagere, vertsfamilie og arrangør er Edvard Grieg internasjonale pianokonkurranse en feiring av kunsten - og pianistene.
Pianisten tar frem lommetørkleet. Tørker seg i pannen. Legger tørkleet tilbake på flygelet. Tar det opp igjen. Tørker seg på hendene. Lar det gli over tangentene, og som i vanvare tilbake igjen på pannen, før han haster seg pliktskyldig gjennom Griegs 23 Short Pieces for Piano, EG 104: No. 18 The Fifth Birthday.

Han er en av flere som vil briljere på Troldhaugen under årets utgave av Edvard Grieg internasjonale pianokonkurranse, men som i sin nervøse iver kom til kort allerede i konkurransens første runde.

Runden gikk over tre dager, med fire fremføringer ganger tre, hver dag. Deretter fulgte andre runde og semifinale før finalen med festkonsert i Grieghallen, sammen med Bergen Filharmoniske Orkester. Alle deltagere fremførte, i hver runde, et stykke signert Grieg, samt et eget valgt repertoar fra de kanoniserte vestlige klassiskkomponistene.

For deltagere, vertsfamilie og arrangør er Edvard Grieg internasjonale pianokonkurranse en feiring av kunsten - og pianistene.

30 pianister var kvalifiserte. 26 av dem møtte opp og fikk opptre i konsertsalen i museet Troldhaugen med utsikt ned til Griegs komponisthytte ved fjorden i Fana. Det er et av tre komponisthjem i området drevet av Kode, som sammen med Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen står bak konkurransen.

Konkurransen ble startet i 2000 av nåværende juryleder Einar Steen-Nøkleberg under navnet Concours Grieg. I 2012 skiftet konkurransen eiere, og ble flyttet til Bergen hvor den ble holdt for 17. gang siste uken i august.

I Griegs lys

Christian Grøvlen er kunstnerisk leder og direktør for komponisthjemmene:

- Mange tenker på Grieg som en enkel komponist. Men det er fordi mange av verkene ikke er så mye spilt. Utfordringene hos Grieg er mer kamuflert. Det er en kort terskel mellom det middelmådige og det strålende, sier Grøvlen, som selv også er anerkjent pianist.

Han legger til at når noen først fremfører Grieg godt, så fungerer dette også til å sette pianistens kunstneriske kvalitet i et bedre lys.

Antall påmeldte i år var rekordhøye 247 lovende tangenttalenter. Ingen norske nådde opp blant de 26 som nådde hovedkonkurransen, hvor det ble spilt om heder, karrieremuligheter og en førstepremie på tredve tusen euro.

Konkurransevinnere

Kontrasten mellom ovennevnte svette deltager og semifinalist Guillaume Siger fra Frankrike - som også ble vinneren av årets beste fremførelse av et Grieg-opus skrevet for solo piano - var påfallende.

Denne prisen må for øvrig ikke forveksles verken med konkurransevinner eller andre utmerkelser. Vinner av selve konkurransen ble japanske Fuko Ishii, mens Aleksandra Swigut, fra Polen, som kom på andreplass, i tillegg fikk både Bergen Filharmoniske Orkesters egen pris og publikumsprisen. Russiske Dina Ivanova mottok prisen for beste fremføring av bestillingsverket «Nottorno», skrevet av Ørjan Marte.

Det var noen fellestrekk mellom disse vinnernes spill. Det handlet selvsagt om både tekniske kvaliteter og evne til formidling. Men også noe om hva det er som faktisk skjer når det konkurreres i klassiske verker. Det var for eksempel et øyeblikk Fuko Ishii fikk meg til å forstå følelsen i et musikkstykke på en måte jeg ikke hadde kjent på tidligere. Mens Swiguts håndbevegelser på sin side

Les mer

Flere saker fra Kontekst

published | author Redaksjonen Rapporten «Study on the place and role of authors and composers in the European music streaming market, ble lagt frem under en pressekonferanse i Brüssel onsdag.
Kontekst 30.09.2022
published | author Redaksjonen - Vi vil at flere skal bruke ytringsfriheten sin slik at debattene i offentligheten blir bredere og mer mangfoldig.
Kontekst 30.09.2022
I sommer har en rekke festivaler og konserter brukt nye plastkrus som er laget i PET-plast, og resirkuleres som plastflasker.
Kontekst 30.09.2022
Den Norske duoen Meland x Haukens rykende ferske singel «Kimino Miru Miraiwo» topper japanske hitlister.
Kontekst 29.09.2022
published | author NTB Når Skaar stiller på en selvvalgt scene - på stranden ved Oslofjorden, er det innledningen på en konsertserie som NRK1 skal sende hver lørdagskveld i høst.
Kontekst 29.09.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt