AddToAny

Gelius islamsyn i strid med islamsk teologi

Herved utfordrer jeg Gelius til å finne teologisk dekning for påstanden om at profeten Muhammad spredte islam med sverdet eller at islam er en aggressiv religion
Av Osamah Rajpoot, religionsviter

Einar Gelius ønsker en åpen og ærlig debatt om islam, men blir nærmest forulempet når det kommer motkritikk. Han svarer meg ved å dra offerkortet og gjør ikke noen særlige forsøk på å imøtegå kritikken ved å diskutere innholdet i mine argumenter. Han spør seg selv videre hvorfor jeg svarer med sinne og aggresjon og lurer på hvorfor man ikke kan ha en «samtale om islam uten å bli overfalt med skjellsord og mistenkeliggjøring»?

Vel, det er hverken sinne eller aggresjon i mitt svar, men en kritisk imøtegåelse av hans innvendinger. Det er verdt å minne om at selvkritikk er vel så viktig som kritikk rettet utad. Det er dog riktig at jeg omtalte innlegget hans som «islamofobisk tankespinn», at jeg skrev at han henter inspirasjon fra høyresiden i USA og at han har manglede kontekstuell forståelse for de historiske kildene i forhold til islam.

Jeg skal her forsøke å ta Gelius på hans ord og avstå fra dette. Jeg vil kun imøtegå hans påstander, men da håper jeg du kan ta dette imot på en åpen og saklig måte Gelius.

Det er fint at du har forsøkt å sette deg inn i islam og profeten Muhammads liv. Slik jeg tolker ditt overhengende prosjekt handler det om å skape en bakgrunn for å forstå hvorfor noen muslimer tyr til vold i Allahs navn, noe du gjør ved å henvise til islamske historiske referanser, samt Koranen. Din hovedpåstand er at det skjedde en skiftning i profetens liv, fra et fredelig «Mekka-islam» til et krigersk «Medina-islam», hvor du så trekker linjer fra sistnevnte til dagens terror, som en forklaringsmodell.

Har du

Les mer

Flere saker fra Religioner.no

Staten sluttet å gi protestantisk kristendom juridisk særstilling, derfor bør kristendommen heller ikke få kulturell særstilling på statskanalen.
Religioner.no 26.09.2022
Åke Dalin reflekterer over sin kristne tro i det første innlegget i den nye spalten: Mitt trosliv.
Religioner.no 23.09.2022
Har vi mistet kontakten med røtter som har formet norsk historie? Spør Bjørn Are Davidsen.
Religioner.no 23.09.2022
Det er trist at for Einar Gelius er misjonsiver etter å befeste et negativt syn på islam mer viktig enn å reflektere kritisk over den motkritikken han får, skriver Osamah Rajpoot.
Religioner.no 21.09.2022
Alle viktige historiske kilder påpeker at Muhammed gikk fra å være forkynneren i Mekka til å bli krigerprofeten i Medina, skriver Einar Gelius.
Religioner.no 14.09.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt