AddToAny

Gamle, religiøse sanger «kan gi håp i en tid full av uro, angst og motsetninger»

Kim Rysstad synger og Tord Gustavsen fremfører gamle, religiøse sanger med tekster om fordervelsens avgrunn, jammerdalens lidelse, villfarne sjeler, frelse - og Satan. Likevel kan de gi oss nytt håp, tror de.
- Jo, jeg har kjempet med noen av tekstene, som dem som tar for seg synd og forlatelse. Andre likte jeg. Men når vi jobbet med dem, skjønte vi mer og mer at i en verden også preget av krig, klimakrise og generell forvirring, er det et kall fra disse tekstene, sier pianisten Tord Gustavsen. Som understreker at han ikke mener vi skal vende tilbake til salmetekstenes skråsikre teologi.

- Men likevel virker ordene å si noe viktig om tiden vår. Et kall til besinnelse, til å tenke oss om: Hva er virkelig viktig? Jeg tenker at pietismen i dette nye lyset, med sin inderlighet, dessuten har en sterk forbindelse til mystikk i andre verdensreligioner.

Der Gustavsen spiller piano, er det Kim Rysstad som skal synge de gamle tekstene. Det medgir «Stjernekamp»-kjenningen at han slet med i årevis å gjøre for eksempel fra en scene.

- Jeg hadde sunget salmer på skolen, de var en del av musikken. Men å stå der på scenen og synge dem brukte jeg tid på. «Kan jeg synge dette?», tenkte jeg.

Tradisjonsbærer

Men til slutt kom Rysstad frem til at han er en tradisjonsbærer. En i rekken, gjennom mange generasjoner.

- Jeg kan ikke

Les mer

Flere saker fra Kontekst

- Hugs på dei som står på gangen og vil inn.
Kontekst 05.06.2023
Høy kunstnerisk og kulturfaglig kvalitet vil være et sentralt mål som legges til grunn for videre utvikling av tilbudet i Den kulturelle skolesekken, skriver statsråden i sitt skriftlige svar.
Kontekst 01.06.2023
I møtene med frivillige kan vi bli vi påminnet hvorfor vi holder på med det vi gjør, skriver psykolog og musiker Jo Fougner Skaansar.
Kontekst 01.06.2023
Folkemusiker, komponist og pedagog Sven Nyhus gikk bort lørdag 20. mai, dagen før han ville fylt 91 år.
Kontekst 31.05.2023
«Opphavsretten slik den er utformet i dag må knyttes til et rettslig subjekt», skriver Hans Ole Rian i dette innspillet til kultur- og likestillingsdepartementet.
Kontekst 30.05.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt