AddToAny

Går nye veier for å måle stivhet i hjernen

Går nye veier for å måle stivhet i hjernen
For å måle stivhet i lever, er det vanlig å bruke MR-elastografi. Nå prøves metoden ut i hjernen.
- Vi har mange gode MR-teknikker for å måle blodstrøm og vannets bevegelse i hjernen, men vi har ingen teknikker i klinisk bruk som måler stivheten, sier Siri Svensson, medisinsk fysiker ved Oslo universitetssykehus.
- Det er flere sykdommer hvor man kan se for seg at stivheten i hjernen vil bli påvirket, blant annet ved hjernekreft, fortsetter hun.
Svensson er med i en forskergruppe ved OUS som forsker på bruken av MR-elastografi i hjernen, og dette er også temaet for doktorgraden hun jobber med. Tidligere i år publiserte hun og kollegene en artikkel i The Journal of Magnetic Resonance Imaging hvor de ser på bruken av metoden i hjernen på friske personer.
- Dette var den første av tre artikler som inngår i doktorgradsarbeidet mitt, forteller Svensson.
- De to neste artiklene vil være på pasienter med hjernesvulst.

Ingen fasit
Studien ble gjort på friske frivillige personer for å prøve ut MR-elastografi-metoden. - Vi er de første i Norge som bruker denne metoden i hjernen, derfor var det viktig å få metoden til å virke, og å vite hvordan resultatene ser ut i den friske hjernen før vi begynner å anvende den på pasienter, presiserer hun.
- Det
Gå til mediet

Flere saker fra Hold Pusten

Hei, jeg er fagradiograf ved Haukeland universitetssjukehus og har akkurat levert inn masteroppgave ved USN. Tidligere i år ble jeg valgt som nytt styremedlem i Radforum.
Hold Pusten 21.06.2021
Kortere ventetid og mer praktisk for pasientene, billigere for sykehuset. Det er noen av fordelene de høster i Linköping etter at de har åpnet en offentlig røntgenklinikk der folk er.
Hold Pusten 21.06.2021
Else-Gunn Fjell, Tone Aarberg og Kirsten Bolstad, alle ansatt ved Haukeland universitetssjukehus, tildeles Hold Pusten og NRFs fagartikkelpris for
Hold Pusten 21.06.2021
Når dette skrives, den 13. juni, er UNIO og medlemmene av Norsk Radiografforbund i streik ved helseforetakene på 10. dagen.
Hold Pusten 21.06.2021
VED TONE RISE I denne spalten presenterer vi smakebiter fra tidligere tider i Hold Pusten. De små snuttene forteller noe om NRF og Hold Pustens historie, noen av dem vitner dessuten om hvor fort tidene forandrer seg. Tenk for eksempel så ofte vi humrer av ting som slett ikke var lattervekkende for bare et par tiår siden!
Hold Pusten 21.06.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt