AddToAny

Frykt, kvinneundertrykkelse og sult - men det finnes også lyspunkter

Et år etter at Taliban rykket inn i Kabul, preger nød og usikkerhet livene til millioner av afghanere.
Afghanistans nye myndigheter er internasjonalt isolert og det er lite som tyder på at ekstremistrgjeringen forsvinner med det først, mener Afghanistan-ekspert Ashely Jackson. Men bildet er ikke bekmørkt, påpeker Afghanistankomiteens leder. - Det er mange i Talibans ledelse som faktisk er for at jenter skal få utdannelse, sier Terje Watterdal.

- Vi lever fra dag til dag, uten planer for framtida. Hadde jeg hatt penger ville jeg forlatt Afghanistan for lenge siden. Eller i det minste dratt til Kabul, sier Abduallah Ahmed til Bistandsaktuelt.

48-åringen sitter på huk utenfor det brunsvidde murhuset hvor han, kona og sju barn lever.

Landskapet rundt den lille jordlappen ligner på en ørken: goldt og knusktørt.

Som mange steder i Afghanistan er tørke et problem også her.

- Vannmangel er et kjempeproblem for oss og alle i dette området. Vi deler på en vanningskanal, men det er langt fra nok. Du ser selv hvor tørt det er her, sier han.

Mens vi snakker, jobber to av sønnene hans - Mommahad på 18 år og Durokshan på 14 år - med å knuse noen store steiner, slik at familien kan få litt mer dyrkbar jord.

Sola steiker mens de to ungguttene jobber, Mohammeds Barcelona-trøye blir raskt våt av svette.

Begge sønnene sluttet på skolen etter fjerde klasse, og må jobbe for at familien skal klare seg.

Lever i frykt

Abdullah Ahmed forteller at livet både for han og mange andre i denne delen av Jaghori-distriktet, i Ghazni-provinsen sørøst i landet, har blitt mye hardere etter at Taliban tok makten.

De fleste som bor her tilhører den shiamuslimske minoriteten hazara, som mange ganger er blitt utsatt for overgrep både fra Taliban og andre.

- Prisene er gått opp, butikkene tør ikke gi kreditt lenger. Det er nesten ikke jobb å få, verken for meg eller sønnene mine. Noen dager spiser vi bare ett måltid. Mange av naboene våre, de som hadde penger nok, har flyktet til utlandet, sier han.

Tidligere var det harde kamper mellom regjeringshæren og Taliban i dette området. Abdullah sier han er glad for at kampene er over, men forteller om røff behandling fra de nye makthaverne. Abdullah forteller at han tidligere jobbet som politimann og at Taliban har kommet til huset og banket han opp flere ganger. De har gjennomsøkt huset og truet han og familien. To av brødrene hans er blitt utsatt for det samme, de har flyktet fra landet.

- J Hver gang jeg hører en bil frykter jeg at det er Taliban som kommer. Vårt liv er fylt av fattigdom og frykt nå. Bekymringene gjør at jeg ikke får sove om natta lenger, sier han.

For lite mat

Mange afghanere har som Abdullah Ahmed og hans familie opplevd sult, fattigdom og usikkerhet det siste året.

I likhet med Ahmed er de aller fleste glade for at krigen er over, særlig de som bor i områdene hvor kampene var hardest. Men fattigdommen og nøden, som var et problem også ti

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

De store gasslekkasjene i Østersjøen denne uka vekker stor bekymring i et allerede kriserammet Europa. Europa bør se til Afrika for løsninger, mener sjefen for Den afrikanske utviklingsbanken.
Bistandsaktuelt 30.09.2022
Kystbyer i Sør- og Sørøst-Asia synker raskere enn andre steder i verden. Utviklingen gjør titalls millioner mennesker mer sårbare for stigende havnivåer.
Bistandsaktuelt 30.09.2022
Men det er behov for kompromisser om hvordan, når og hvor mye av røvede kulturskatter som fysisk skal tilbakeføres til opprinnelseslandet.
Bistandsaktuelt 30.09.2022
En knapp uke før statsbudsjettet legges frem, deler hjelpeorganisasjonene bekymringer for bistandsbudsjettet. I en tid med kraftig økende inntekter til statskassen frykter mange at man ikke når opp til énprosentmålet.
Bistandsaktuelt 30.09.2022
Facebook bør betale oppreisning til de hundretusenvis av rohingyaene som ble tvunget på flukt i Myanmar i 2017, mener Amnesty International.
Bistandsaktuelt 29.09.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt