AddToAny

Fredsforhandlinger: - Våpnene må ikke smis om for å få til fred

Ved fredsforhandlinger tror man avvæpning må til, før man kan sette i gang forhandlinger. Da kan alt gå saktere, viser en fersk rapport fra PRIO.
Verken regjeringer eller opposisjonsgrupper ønsker å gi fra seg våpnene for tidlig, for ikke å virke beseiret.

- Sverd må bli støpt om til plogjern før krigen kan ta slutt. Dette er en vanlig ide om hvordan fred må bli bygd etter at kriger tar slutt. Men vi fant ut at situasjonen er mye mer komplisert enn det.

Det sa seniorforsker Nicholas Marsh da Fredsforskningsinstituttet PRIO på et webinar i går ettermiddag, lanserte den ferske rapporten «Negotiating Disarmament». Den er ført i pennen av Marsh og seniorforsker Julia Palik som begge jobber ved PRIO.

Forskerteamet har undersøkt hvordan nedrustning ble forhandlet fram i fem forskjellige fredsprosesser i Colombia, Nepal, Filippinene, Sør-Sudan og Sri Lanka. Forskerteamet samlet inn data fra primær- og sekundærkilder og intervjuet fredsforhandlere og andre med god kjennskap til disse fredsprosessene.

- Ved fredsforhandlinger krever man ofte at nedrustning eller avvæpning må skje før man kan sette i gang med forhandlinger. Men det kan forlenge fredsprosessen, sier Nicholas Marsh på telefon til Bistandsaktuelt.

- Det er ikke en mislykket prosess om ikke våpnene blir levert inn. Man må se på det som målet for fredsprosessen. Det er slående at mange lands myndigheter i liten grad brydde seg lite om opposisjonsgruppene beholdt noen av sine våpen. På Filippinene for eksempel beholdt geriljaen mye av våpnene, forteller Marsh.

Forskerne fant ut at myndighetene mange ganger heller ikke prioriterte å forhindre at motstanderen fikk tak i mer våpen under fredsprosessen. Noen ganger besto «elitebyttehandelen» i at regjeringene aksepterte at opposisjonsgruppa kunne ha våpen, så lenge de ikke ble rettet mot dem.

En teknisk og en symbolsk side

- Det er en teknisk side ved avvæpning. Våpen blir ødelagt, samlet inn og ammunisjonslagre blir sikret. Men det er også en symbolsk betydning som kom særlig til uttrykk i Colombia, der våpen ble støpt om til tre freds-monumenter, sier PRIO-forskeren.

- Ødeleggelse og innsamling av våpen er det sterkeste symbolet på nedrustning. Men det er vanskelig å håndtere den tekniske siden av dette og det symbolske aspektet.

Han forteller at både regjeringer og opposisjonsgrupper ønsker å unngå at det ble oppfattet at de var beseiret. Derfor kunne det symbolske aspektet ta like mye tid i forhandlingene, som tekniske aspekter - for eksempel hvordan avtalen skulle verifiseres.

For geriljagrupper kan det se ut som om de overgir seg hvis de gir fra seg våpnene. I Colombia ble det aksepetert hvis de ble gjort om til kunst. I Nord-Irland ble det akseptert hvis våpnene ble ødelagt av den væpnede gruppa selv.

Språk er også symbolsk viktig. Mange aktører nekter å bruke begrepet «avvæpning». I Colombia v

Les mer

Flere saker fra Panorama Nyheter

Forhandlingene om en forpliktende pandemi-traktat er krevende og preget av mistillit, ifølge helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Panorama Nyheter 28.09.2023
Norges statsminister er ikke i tvil, etter besøk i Ukraina og en rekke møter med ukrainske ledere: Bistanden Ukraina aller helst vil ha, er militær, utviklet på Kongsberg og heter Nasams.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Militærjuntaen som kuppet makten i Burkina Faso i fjor høst, sier at landets sikkerhetsstyrker avverget et nytt kupp onsdag.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Mer enn 10.000 mennesker har rømt boligene sine i deler av Haitis Centre-provins etter flere angrep fra væpnede gjenger, ifølge landets migrasjonsmyndigheter.
Panorama Nyheter 28.09.2023
Ukraina ber flere land gjøre som Norge og forplikte seg til langsiktige støttepakker. EU og FN mener også det er behov for det - i tillegg til umiddelbar hjelp.
Panorama Nyheter 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt