AddToAny

Freder elgen i to år

Freder elgen i to år
Et flertall på årsmøtet i storvaldet på Hurum vedtok i vår å frede elgen i to år. De mener elgstammen er kritisk lav og trenger ro til å bygge seg opp. Mindretallet er rykende uenige. De mener elgstammen er større enn beitegrunnlaget, og at fredning både vil gi en elgstamme i dårlig kondisjon og overbeite på skogen.
Magasinet Skog har møtt to av de ivrigste forkjemperne på hver sin side i elgestriden på Hurumhalvøya.

Vi starter vårt besøk hos Ola Eltorn som på det siste årsmøtet i Hurumhalvøya elgvald foreslo å frede elgstammen i to år (2016 og 2017). - Forslaget ble vedtatt med 36 mot 11 av de frammøtte på årsmøtet, forteller han fornøyd.ELTORN HAR VÆRT IVRIG JEGER og drevet med elghundoppdrett siden 1972. Før dannelsen av Hurumhalvøya elgvald i 2007 var han 20 år i viltnemnda i kommunen, hvorav de siste 15 som leder.

Når det gjelder elgstammen på Hurum, mener Eltorn at valdet har praktisert en altfor stor avskyting over flere år. Sammen med Halvor Aas har Eltorn betalt for helikoptertelling av elgen i området i mars 2016.

- På denne tellingen ble det observert 22 levende dyr, hvorav 5 årskalver. På bakgrunn av spor og liggeplasser, antok takstmannskapene at det er rundt 50 elg i området, sier han.

Eltorn mener tallene stemmer godt overens med tidligere flytellinger og rapporter fra sett og skutt elg.

Han forteller videre at jaktlagene de siste årene har gått rundt 700 timer for å felle 26 elg, og at hans jaktlag brukte 26,5 dagsverk på én eneste elg den siste jakta.

- Vi får også tilbakemeldinger fra befolkningen på Hurum som lurer på hvor elgen har blitt av. De ser den ikke lenger på jordene, sier han.

- En stamme på dette nivået er alarmerende lavt. Derfor mener jeg at elgvaldet bør spare stammen i to år, før vi gjenopptar en forsiktig jakt i 2018. Da får vi raskt økt alder og kjønnssammensetningen i elgstammen, vi får ro i brunsten og dermed større og tyngre kalver og åringer, påpeker han.
Gå til mediet

Flere saker fra SKOG

Tilveksten fra sitkagran er i gjennomsnitt 53% høyere enn i vanlig gran. Det viser en fersk rapport fra NIBIO.
SKOG 18.10.2019
Prisen på massevirke økte med 17% i 3. kvartal 2019, melder SSB. I samme periode falt prisen på sagtømmer med 2%. Den generelle prisstigningen på tømmer fra 3. kvartal 2018 til i år var 2,9%.
SKOG 18.10.2019
Allerede i fjor skjønte skogfrøfolket at 2019 ville bli et godt kongleår. I disse dager sankes det kvalitetskongler i hele kongleriket.
SKOG 17.10.2019
Byggsektoren er blant Europas største kilder til CO2-utslipp. Et europeisk innovasjonsprosjekt har som mål å redusere utslippene gjennom økt bruk av trevirke ved bygging av fleretasjes bygninger.
SKOG 17.10.2019
I Norge og Finland er det stor åpenhet rundt tømmerpriser og avvirket volum, mens svenskene får stryk i en ny rapport.
SKOG 15.10.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt