AddToAny

Fra hyllest av solguden til årets Nobelpris

Fra hyllest av solguden til årets Nobelpris
Nylig er det kommet melding om at årets Nobelpris i fysiologi og medisin deles ut til de tre som oppdaget cellens urverk og hvordan det fungerer.
... Prisvinnerne sin store fortjeneste er at de ikke bare identifiserte gener som regulerer tid i form av døgnsvingninger og raskere svingninger hos bananfluen, men de kartla også selve reguleringsmekanismen for tidsvariasjoner gjennom en tilbakekopling (feedback). Derved ble det klar bane for å kartlegge hele urverket som holder styr på tiden i cellene. Dessuten er det senere vist at ulike organismer kan ha forskjellige urverk. Gjennom dette har vi fått en helt ny forståelse av hvordan forskjellige organismer kan tilpasse seg de fysiske forholdene i omgivelsene og først og fremst vekslingen mellom natt og dag. De viste også at samme gen ( per) kunne vise flere typer tid, alt fra raske periodiske vingebevegelser i parringstiden hos bananfluene, til å holde hele organismen i fase med døgnet i omgivelsene. At både planter og dyr holder styr på tiden er velkjent, men fram til 1980-tallet var det ingen som visste hvorfor og hvordan (Fig. 1). I det gamle Hellas hadde de observert at om kvelden når det begynte å bli mørkt pleide kronbladene på blomster å folde seg sammen. Men når dagslyset kom tilbake ved soloppgang foldet kronbladene seg ut igjen. Det tolket de som at blomstene viste hyllest til solguden Helios. Mange hundre år seinere ble det imidlertid vist at når blomsten mimosa ble satt i kontinuerlig mørke, så fortsatte kronbladene å folde seg sammen og åpne seg igjen på samme måten. Derved falt beviset om solguden. Men ikke helt, for etter en tid i mørke ble det gradvis slutt på disse bevegelsene. Altså måtte solen likevel spille en rolle (Fig. 2).

Fra gammelt av er det kjent at tid kan oppfattes eller måles på to måter. Den ene er som lineær tid. Da måles tiden bare framover langs en rett linje. Et godt eksempel er menneskelivet der svangerskap, spebarnsperiode, oppvekst, voksen alder og aldring følger etter hverandre. Den andre hovedtypen er syklisk tid. Da registreres tiden som et tilbakevendende fenomen. Det kan skje i form av døgn gjennom skiftet mellom dag og natt, eller i form av år, der årstidene veksler mellom høst, vinter, vår og sommer for så å begynne på en ny syklus.

Helt siden 1700-tallet har tidsbestemte variasjoner vært gjenstand for forskning på alt levende i naturen. Særlig etter den andre verdenskrigen har denne forskningen skutt fart, og etter hvert blitt et eget fagområde under navnet kronobiologi. Ettersom denne forskningen i hovedsak bestod i å beskrive fenomener i forhold til tid ble det etter hvert økende problemer med å forstå hva som ligger bak alle disse tidsvariasjonene. Inne i enhver levende celle foregår det tusenvis av ulike kjemiske og biologiske prosesser, og det har alltid vært klart at de var nøye koordinert i tid. Men hvordan? Med årets Nobelpris har det vitenskapelige samfunnet erkjent hvor viktig tidsregning er i biologien. Den ble gitt til tre forskere som har kartlagt en helt sentral mekanisme for hvordan celler holder styr på døgnet. Og denne mekanismen gjelder først og fremst syklisk tid.

Oppdagelsen av klokkegenene
På 1970-tallet påviste Seymour Benzer og Ronald Konopka at hos banfluen var både vingebevegelser og den generelle døgnrytmen genetisk regulert. De kunne også vise at når et bestemt gen ble forandret, ble også bananfluenes døgnrytme forstyrret. Dette genet fikk navnet period. Selve mekanismen for hvordan genet kunne regulere tidsvariasjoner var fortsatt ukjent.

Omtrent et tiår seinere kom imidlertid et epokegjørende framskritt. Forskerne Jeffrey H
Gå til mediet

Flere saker fra NBS-nytt

Forord
NBS-nytt 14.02.2021
Det første NBS kontaktmøtet fant sted i 1964, og ideen var hvert år å samle det biokjemiske miljøet i Norge i en atmosfære som ikke bare inkluderte det faglige, men også det sosiale!
NBS-nytt 14.02.2021
Abstract:
NBS-nytt 14.02.2021
Det norske bioteknologiselskapet Vaccibody går så det griner. Hva driver de med?
NBS-nytt 14.02.2021
Som eldre lesere av NBS-nytt vil vite, har en av Biorabiatens viktigste samfunnsoppgaver i en årrekke vært å fungere som et korrektiv til Norges forskningsråd.
NBS-nytt 14.02.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt