AddToAny

Forsker med hjerte for eldre

Forsker med hjerte for eldre
Uten en impulsiv personlighet og en fillete brosjyre ville Jorunn Solheim neppe endt opp som en av Norges fremste hørselsforskere. Nå tester hun ut oppskriften på bedre hørselshjelp til eldre.
- Jeg har bare navn, telefonnummer og adresse. Jeg vet ellers ingen ting om helsesituasjon eller hørselen til de jeg besøker. Det er så spennende!
Utstyrt med spørreskjema og reiseaudiometer i en blå sekk trykker Jorunn Solheim inn ringeklokka til dagens første kandidat. Den 86 år gammel mannen er en av 90 hjemmeboende eldre over 80 år som er med i hennes nye helseprosjekt «Samhandling om kommunal hørselsomsorg». Det litt kjedelige navnet til tross, Solheim har aldri hatt mer spenning på jobb enn nå som vandrende feltforsker i hovedstaden.
Måler hørsel hjemme
Ikke bare samler hun dokumentasjon til det som kan bli en bedre modell for organisering av hørselsomsorgen for eldre. Solheim måler hørselen til alle hun besøker og melder inn behov for videre testing, høreapparat, hørselshjelpemidler og øvrig hørselsfaglig oppfølging. Mange av de eldre har knapt tatt en hørselstest i hele sitt liv.
- Ja, jeg merker jo at jeg hører dårlig, men jeg har ikke visst hvem jeg skal kontakte. Er det kostbare greier med høreapparat? Det lurer 86-åringen på etter at Solheims spørreundersøkelse og hørselstesting bekrefter at han trenger hjelp.
- Det er helt gratis gjennom Nav. Det samme gjelder utstyret som vil gi deg bedre TV-lyd og lysvarsling for telefon og ringeklokke.
Før Solheim pakker ned utstyret sitt forklarer hun hvordan øre-nese-halslege og audiograf skal hjelpe ham videre. Mannen takker og takker før hun må haste videre til neste adresse på lista. Vanligvis rekker hun tre besøk på en dag. Fordi hun er ei dame som liker å gå, dropper hun kollektivtransport når avstandene ikke er for store. 20.000 skritt i løpet av arbeidsdagen er ikke uvanlig, ifølge mobilappen.

Hørsel blir glemt
Hun nærmer seg 60 hjemmebesøk, og så langt har 65 prosent takket ja til videre oppfølging. Alle er tilfeldig plukket ut fra seks bydeler i Oslo med det til felles at de er over 80 år, bor på egen adresse og mottar en eller annen form for omsorgstjeneste. Solheim møter eldre i vidt forskjellige livssituasjoner: Aktive 90-åringer som uredd kjører egen bil i Oslo sentrum og 80-åringer med dårlig helse og tunge omsorgsoppgaver i gamle bygårder uten heis. Det hender hun svelger tungt etter endt besøk.
- Vi blir stadig flere eldre, og det er politisk bestemt at vi alle skal bo hjemme så lenge som mulig. Eldrebølgen krever at ansatte i hjemmetjenesten har kunnskap om hørsel og gode samarbeidsrutiner med fagfolk innen hørselsrehabilitering. I dag havner hørsel i en gråsone der ingen tar ansvar. Det er alvorlig når vi vet at ubehandlet hørselstap gir økt risiko for demens, ensomhet, ulykker, sosial isolasjon og dermed
Gå til mediet

Flere saker fra Din Hørsel

En fersk undersøkelse blant HLFs medlemmer viser at åtte av ti får en bedre livskvalitet når de bruker høreapparat. En undersøkelse blant befolkningen generelt viser stor mangel på kunnskap om hørsel.
Din Hørsel 22.10.2021
Din Hørsel har siden 2007 publisert ventetid for tilpasning av høreapparater, fra rekvisisjon er mottatt/registert til utredning starter hos audiograf.
Din Hørsel 22.10.2021
I slutten av oktober lanseres en ny videopodkastserie fra HLF der hørselshemmede vil fortelle personlige historier fra livet, om barrierer de har møtt og løsninger og tips som har hjulpet dem. Erfaringer fra arbeidslivet står sentralt.
Din Hørsel 22.10.2021
Mange hørselshemmede har mistet musikkgleden, ofte fordi lydbildet oppfattes forvrengt, falskt, platt, ubehagelig eller lignende. For noen kan det gå greit å lytte til musikk uten høreapparater, men dårlig så snart de tar på apparatene. For andre er musikkopplevelsen dårlig uansett om de bruker apparater eller ikke.
Din Hørsel 22.10.2021
Din Hørsel 22.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt