AddToAny

- Fordel for funksjonshemmede at CRPD ikke er i menneskerettsloven

Når den enkelte funksjonshemmede skal få sine rettigheter oppfylt, kan det være en fordel at de følger av nasjonale, tilpassede regler og ikke en global, inkorporert konvensjon. Det hevder Høyres statssekretær Thor Kleppen Sættem.
Tirsdag 9. mars skal Stortinget stemme over et forslag fra SV om å ta FNs konvensjon om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) inn i menneskerettsloven, såkalt inkorporasjon.

Saken ble behandlet i Stortingets justiskomite 23. februar, og det ble klart at Høyre og Fremskrittspartiet går imot.

To dager senere kunne Handikapnytt melde at Venstre har bøyd av internt i regjeringen og kommer til å stemme imot, til tross for at partiet har inkorporering av CRPD i menneskerettsloven som et punkt i sitt eget prinsipprogram.

Mæland advarte i oktober

Men allerede 22. oktober i fjor sendte justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) et brev til justiskomiteen der hun advarer mot å inkorporere CRPD. Hun argumenterer blant annet med at Norge uansett er forpliktet til å følge konvensjonen, at «regjeringen arbeider kontinuerlig for å sikre en effektiv gjennomføring av konvensjonen».

Og hun viser til at den den internasjonale CRPD-komiteen i FN «legger fortsatt til grunn en vidtgående tolkning av CRPD på enkelte punkter», noe som etter hennes syn kan bidra til å skape usikkerhet om konvensjonens innhold.

«Dette gjør konvensjonen mindre egnet for gjennomføring i norsk rett ved inkorporasjon i menneskerettsloven», er Mælands konklusjon i brevet til justiskomiteen på Stortinget.

Handikapnytt har forsøkt hele denne uken å få Monica Mæland til å kommentere og utdype regjeringens argumentasjon mot å ta funksjonshemmedes rettigheter inn i menneskerettsloven.

Lov for helt spesielle tilfeller

Via Justis- og beredskapsdepartementets kommunikasjonsenhet svarer statssekretær Thor Kleppen Sættem (H) skriftlig på våre spørsmål.

I svarene kommer det blant fram at regjeringen ikke stiller seg bak stortingsrepresenta

Les mer

Flere saker fra Handikapnytt

Kommunene innførte besøksforbud hos funksjonshemmede i omsorgsboliger og bofellesskap uten lovgrunnlag, uten juridiske vurderinger og uten å spørre dem det gjelder. Og Helsedirektoratet brukte altfor lang tid på å rydde opp.
Handikapnytt 14.04.2021
Er du elev med funksjonsnedsettelse på ungdomsskolen eller videregående skole? På den nye nettsiden «Skolen er for alle» kan du lære mer om rettighetene dine og finne hjelp gjennom skoleløpet.
Handikapnytt 14.04.2021
Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm er veldig glad for forskningen som beviser diskriminering av funksjonshemmede i arbeidslivet. Hun utfordrer både Nav, fagbevegelsen og arbeidsgiverne.
Handikapnytt 13.04.2021
Når rullestolbrukere ikke kommer til jobbintervju, er det ikke av vond vilje. Du havner i feil bunke fordi arbeidsgiveren er bitte litt usikker. Men mønsteret kan brytes, mener Even Bolstad, daglig leder i HR Norge.
Handikapnytt 12.04.2021
FFO-rådgiver Ingunn Westerheim gir arbeidssøkere råd om å la være å skrive i jobbsøknaden at de sitter i rullestol. Men hun har vært i tvil i 20 år.
Handikapnytt 12.04.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt