AddToAny

Fjell kommune inviterer til samskaping

Kommunen legger til rette for private og frivillige aktører som vil utvikle tilbud for kommunens seniorer. Det har blant annet resultert i et dagsenter for personer med demens ved treningssenteret Aktiv 365.
- Vår strategi er at alle skal få leve livet slik de ønsker det, selv om man får en demensdiagnose, sier Bodil Giil, prosjektkoordinator for demens i Fjell kommune i Hordaland. Kommunen består av mer enn 500 øyer, holmer og skjær og ble først landfast da Sotra- brua åpnet i 1971. Oljealderen forvandlet kommunen fra et fiskersamfunn til et industri- samfunn og førte til voldsom befolkningsvekst. I dag har Fjell omkring 26 000 innbyggere, men i 2020 blir kommunen slått sammen med Sund og Øygarden til Nye Øygarden, som får nærmere 40 000 innbyggere. Antallet personer over 80 år vil øke med 300 prosent fram mot 2040, og man antar at omkring 750 personer vil komme til å ha en demensdiagnose. - Seniorer ønsker å bo hjemme så lenge som mulig og etterspør en rekke tjenester for at trivsel og trygghet skal kunne opprettholdes i hverdagen. Mange av disse tjenestene ligger utenfor tradisjonelt lovpålagte helsetjenester, men det er likevel viktig for kommunen å legge til rette for disse, slik at eventuelt behov for offentlige tjenester kan utsettes. Derfor har kommunen tatt initiativ til samarbeid med fri- villige og private aktører, og vi opplever at det er et enormt engasjement i kommunen for sammen å skape et godt lokalsamfunn, sier Giil. TFjøefllfehtasr egar btieli dkeot ntmreadkttjenesteinnovasjon innenfor eldreomsorgen siden 2013. Da vedtok kommunestyret plan for utvikling av framtidas helse- og omsorgstjenester, «Sjef i eige liv». De kartla hva som var viktig for omkring 100 av kommunens seniorer, og svarene har vært styr- ende for delprosjektene som har blitt satt i gang siden. - Helsetjenester havnet overraskende nok ikke øverst på lista, forteller Giil; - Svarene viste at det viktigste for folk var å ha møtesteder med mulighet for sosialt samvær og fysisk aktivitet, men også tilbud som kunne øke trygghet og gjøre det enklere å bo hjemme. De fleste inn- byggerne bor på bygda. Hvis de mister sertifi- katet, får det store konsekvenser. Derfor var de spurte også opptatt av et godt transporttilbud. Kommunen inviterte frivillige og private aktører inn til en stor workshop med spørs- målet: Hva kan dere bidra med i forhold til seniorer generelt og personer med demens? Sissel Tangerås var en av dem som satt i salen. Hun eier Akt
Gå til mediet

Flere saker fra Demens & Alderspsykiatri

Folkebiblioteket er åpent for alle, og kan være en viktig møteplass for eldre. Bruk av folkebiblioteket kan fremme livskvalitet, forebygge ensomhet og føre til mindre sosial ulikhet i helse. Folkebiblioteket kan være knutepunktet for innhenting og formidling av helseinformasjon i kommunene.
Hvavnaevdaarnbnaekngdreulnengeenmfoidrledritbt lfaonrstkenldinrgesipNroosrjgeek.tP?
BDefeafetkkfigtnarnvuespnesntrusodniesreongtrfeorrtsoknminsogrsgo. mEkssieemr npoleeropmå dthoeumtmteeører ro(3rge)l,divursekkdsvjuoaklnistjaeovtnfnoearvvpraoaspgiseitynaktsiejaontneri(so5kg)e.
i årenes løp etterfulgt av flere profilerte fagpersoner. Sammen har de på hver sin måte bidratt til tidsskriftets kunnskapsformidling.

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt