AddToAny

Felles skjebne er felles trøst

Caroline Johannessen (45) fra Drammen og Irene Syse (49) fra Oslo har begge nedsatt hørsel og tinnitus. Det har resultert i et sterkt vennskap.
- Du var så flink, Caroline! Dette gikk kjempebra! Irene Syse gir venninna en god klem.
Vi befinner oss på Sagene samfunnshus i Oslo, der HLF Oslo har invitert til temamøte om tinnitus. For første gang i sitt liv har Caroline stått foran en stor forsamling og delt sin egen historie. Ikke et sete i salen er ledig. Tinnitus engasjerer.

Tinnitus siden 2019
Carolines mål denne kvelden er å spre håp. Hun vet at mange ikke tør eller vil snakke om sin egen tinnitus, og mange er ikke klar over at de kan få god, profesjonell hjelp.
Selv har hun erfart at mangel på kunnskap om tinnitus bidrar til unødig bekymring og stress. Og når stressfaktorene øker, øker også plagene. Dette lærte hun da hun ble henvist til HLF Rehabilitering i 2021. Da hadde hun slitt med tinnitus i tre år.
- Før jeg fikk tilbud om rehabilitering, følte jeg at tinnitusen hadde all kontroll over livet mitt. I dag kan jeg stå her og si at jeg har kontroll. Fordi jeg har lært å snu min egen negative tankegang, og fordi jeg lever med mindre stress i hverdagen enn før. Jeg brukte tre år på denne prosessen, og jeg hadde ikke klart det uten det jeg lærte under rehabiliteringen.

Skjebnefellesskap ble vennskap
På grunn av pandemien ble det til sammen tre uker lange tilbudet hun fikk av HLF Rehabilitering avviklet digitalt. Dette var ikke til hinder for erfaringsdeling deltakerne mellom.
- Å bli kjent med andre i samme situasjon gir dobbelt hjelp. For meg har det blitt en rikdom i livet å kunne dele tips, sorger og gleder med andre som strever på grunn av hørselen, forteller Caroline.
Forskning bekrefter at skjebnefellesskap og samhandling i grupper gir merverdi under og etter kurs og rehabilitering. Mange oppretter private Facebook-grupper og holder kontakt i mange år.
- Jeg kan takke HLFs kurstilbud og hørselen min for at jeg traff en av mine beste venner i livet, smiler Caroline. Og det er Irene Syse hun snakker om.

Kurs for yrkesaktive
De to møttes for snart fire år siden på kurs for yrkesaktive med nedsatt hørsel på det som da het HLF Briskeby Rehabilitering og utadrettede tjenester (nå HLF Rehabilitering). Begge hadde begynt å merke slitasjen av å ha nedsatt hørsel i arbeidslivet. Caroline i barnehage, Irene på sykehus. Her lærte de blant annet om hørselstekniske hjelpemidler og jussen rundt tilrettelegging på jobb.
Til tross for at Irene har hatt nedsatt hørsel siden barnealderen, var dette f�
Gå til mediet

Flere saker fra Din Hørsel

Det er mange gode grunner til å ta i bruk den nye standarden om lydtekniske løsninger for universell utforming, mener Hørselshemmedes Landsforbund (HLF).
Din Hørsel 05.04.2024
Hørselshemmedes Landsforbund går nå i dybden for å bedre forholdene for yrkesaktive med en hørsutfordring. En ny rapport legges frem på vårparten.
Din Hørsel 05.04.2024
Forsker Lisa Aarhus har gode nyheter til deg som har fått en støyskade på arbeid: Når det er slutt på støyen, så blir ikke hørselsskaden verre.
Din Hørsel 05.04.2024
Bente Bordal Jensen elsker å jobbe og har både vært frisør, butikksjef og vaktmester. Nå har sykdommen Ménière igjen skjøvet henne ut av arbeidslivet.
Din Hørsel 05.04.2024
Jeg kom inn i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) som ung og siden har jeg blitt her.
Din Hørsel 05.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt