- Jeg interesserer meg for hvordan kjønn og etnisitet spiller inn på våre utdanningsvalg, hvordan det preger vår identifikasjon med yrkesidealet og i hvilken grad dette påvirker våre jobbmuligheter etter endt utdanning, forteller Julia Orupabo.
Ny bok
Hun er forsker ved Institutt for samfunnsforskning og har nylig kommet ut med boka Kvinnejobber, mannsjobber og innvandrerjobber. Boka er basert på doktorgraden hun tok i 2014.
Orupabo har intervjuet 36 personer fra yrkesgruppene sykepleie, datateknologi og bioingeniør - underveis i studiet og etter at de hadde hatt sitt første møte med arbeidsmarkedet.
Sykepleie og datateknologi er typiske kjønnsdelte fag, og har derfor også vært gjenstand for bred forskning. Alle fagene er populære studievalg blant minoritetsstudenter, på bioingeniør har halvparten av studentene etnisk minoritetsbakgrunn.
- Bioingeniørfaget skilte seg fra de to andre på flere måter. Kjønn eller det å gå på et kvinnedominert studium, var ikke noe studentene forholdt seg til på bioingeniør. Men de ble forbauset over at det var så mange kvinnelige studenter der. De hadde sett for seg flere menn, siden man får en ingeniørtittel.
Julia Orupabo har sett på betydning av kjønn og etnisistet ved ulike utdanninger. Foto: Institutt for samfunnsforskning
Det var også blant bioingeniørstudente