AddToAny

FØTTER TRENGER FRAMSNAKKING

FØTTER TRENGER FRAMSNAKKING
Føttene er «pakket bort» og noe vi ikke tenker på før vi får et problem. Først da forstår man hvor viktig det er å ta vare på dem. Samtidig føles det litt flaut å snakke om fotsvette, fotvorter og fotsopp. Føtter og fotterapeuter må framsnakkes, mener hudlege Theis Huldt-Nystrøm.
Theis Huldt-Nystrøm (60) ser på seg selv som en holist innenfor det medisinskfaglige. Det vil si at han tror veldig på at man må se på helheten i pasienten. Innen medisinen innføres det så mange prosedyrer. Det er vel og bra for eksempel når man skal operere, da er det viktig å følge prosedyrene, men i en behandlingssituasjon spiller menneskelige hensyn en stor rolle.
- Prosedyrer er bare veiledende, og de bygger på evidensbasert medisin. Det som er evidensbasert i dag er kanskje feil om ti år når man har fått mer kunnskap. Man biter seg selv i halen her. Vi vet bare det vi vet. Det vi ikke vet, kan vi ikke vite at vi ikke vet, sier hudlegen, som er født i Oslo, oppvokst i Trondheim og nå bor på Inderøy i Trøndelag.

Personlig kompetanse
Utdannelsen sin har Theis Huldt-Nystrøm delvis fra Oslo, Island og Sverige. I dag er han ansvarlig leder for Hudpoliklinikken Namsos, jobber også i Levanger og har blant annet ansvar for å lære medisinerstudenter tilknyttet Norsk Arktisk Universitet i Hammerfest og NTNU, avdeling Levanger, om hud. Han underviser en god del og trives godt med det.
Når Fotterapeuten snakker med hudlegen på telefon i midten av juni, er han på vei hjem til Inderøy fra Hammerfest, der studentene hans nylig har avlagt eksamen. Han farter en del fra Trondheim og nordover i jobbsammenheng. Underveis har han nå unnet seg en tidlig sommerferie i Vesterålen - og da har han tid til en liten prat med oss om føtter og hud.
Men aller først tilbake til dette med å se helheten. Her påpeker han at man bør se til psykiatrien. Der er 75 prosent av behandlingseffekten grunnet i en god kjemi mellom terapeut og pasient. Dette gjelder imidlertid også annen behandling. Det hjelper ikke å følge prosedyrer og hake av for det man har gjort om det ikke virker. Personlig relasjon med pasienten, i tillegg til kompetanse, betyr mye i alt pasientarbeid.

Lavstatus
Theis Huldt-Nystrøm har praktisert som hudlege siden 1989 og har mye erfaring på feltet, også når det gjelder føtter. Som med føtter, hevder han at hudsykdommer generelt ikke er det som kommer øverst på statuslisten over sykdommer eller lidelser. Huden ligger utenpå. Det er sjelden hudsykdommer fører til dødelighet, men de kan likevel være svært plagsomme.
- Det som er litt t
Gå til mediet

Flere saker fra Fotterapeuten

Torner er små knuter, kuler, træler av hard hud i et begrenset lite område. De kommer av trykk og friksjon/irritasjon mot huden og kan oppstå overalt på foten. De er gjerne kjegleformet innover i huden og føles ut som noe stikker i huden - derav navnet torn. De kan være svært smertefulle og føre til endret gange.
Fotterapeuten 10.09.2021
I dette nummeret av Fotterapeuten har vi valgt et svært nyttig tema for oss utøvende fotterapeuter; føtter og hud. Det omhandler en problematikk som vi alle møter i klinikkene våre hver dag.
Fotterapeuten 10.09.2021
Jeg spriker med nakne tær i sandaler. Jeg legger den ene foten i fanget og stryker over babymyke heler. Det finnes ikke hard hud, ikke en eneste for lang negl, ikke et eneste skurvete neglebånd, og for ikke å snakke om: ikke en eneste liktorn.
Fotterapeuten 10.09.2021
Mai Brit Bach har jobbet som fotterapeut i Danmark i snart 20 år. I flere år underviste hun i tillegg ved utdanningen i Randers. Da det ble ledig en stilling ved sårpoliklinikken på diabetessenteret i Århus, søkte hun umiddelbart, for hun har alltid hatt stor interesse for sår.
Fotterapeuten 10.09.2021
Koronapandemien har vært en hard nøtt for fotterapeuter i Latin-Amerika. Med store smittetall og strenge tiltak har det vært vanskelig for dem å jobbe. Nå er riktignok arbeidet og pasientene på vei tilbake.
Fotterapeuten 10.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt