AddToAny

Evig liv for norsk gårdsgjær

Evig liv for norsk gårdsgjær
Kveik er betegnelsen på norsk gårdsgjær, og den har lange tradisjoner i gårdsbrygging. Lenge var den kun i bruk hos noen få tradisjonsbryggere, men nå har kveikøl blitt kommersielt tilgjengelig og populært langt utenfor landets grenser. I samarbeid med matforskningsinstituttet Nofima arbeider entusiasten Lars Marius Garshol med å vekke gammel kveik til live i laboratoriet.
FOR ET PAR HUNDRE ÅR SIDEN brygget nesten alle sitt eget øl her til lands. De brukte eget korn, humle de dyrket selv og sin egen gjær. Bryggemetodene varierte fra sted til sted. Til tross for den kommersielle bryggingens inntog, har tradisjonen overlevd, og du finner fortsatt dem som brygger slik forfedrene deres gjorde det; med vedfyring og kobberkjeler. For mange har gjæren også gått i arv. Norsk gårdsgjær - som særlig på Vestlandet blir kalt kveik - har ikke vært tilgjengelig i laboratorier og stammebanker slik som kommersielle gjærtyper. For bare få år siden var det ikke mulig å kjøpe kveikgjær til ølbrygging. Bortsett fra for noen få tradisjonsbryggere, var kveiken faktisk helt ukjent. Takket være entusiaster er interessen for kveik stor og voksende, og den brukes nå hos mange av de etablerte bryggeriene. Med sine unike egenskaper på robusthet og smak, har kveik et stort potensial også i industriell ølbrygging.
En av de som har stått på for å ta vare på kveiken, er Lars Marius Garshol, som har skrevet boken «Gårdsøl - det norske ølet». Nylig holdt han foredrag for entusiastiske tilhørere på ølbaren Gullkorn i Hamar. Han forteller til Ren Mat at han nå blir «ringt ned» av folk som ønsker å kjøpe kveik.
- Kveik var egentlig en glemt del av den norske ølhistorien. Folk brygget hjemme på egne gårder, og til eget bruk. Den var vanskelig tilgjengelig. Nå er både hjemmebryggere og større aktører med på laget. Mange blir overrasket når jeg holder foredrag. For du trenger faktisk ikke koke vørter. Og du kan gjenbruke gjæren ubegrenset. - Alt jeg trodde jeg visste, var feil, er en tilbakemelding jeg stadig får, humrer han.
For Garshol begynte kveikinteressen med at han fikk en øl av to kompiser som hadde vært i Stjørdal. Han smakte - og fikk sjo
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt