AddToAny

Etter #metoo

Etter #metoo
For ett år siden åpna slusene seg; et skittent avløp med historier om seksuell trakassering og maktmisbruk. Opprydningsarbeidet er i gang, bevisstheten større og tausheten påtakelig. Her er konsekvensene av #metoo i musikklivet.

Denne historien starter med en epost. Ingen store fakter, ingen følelsesutbrudd, kun en knapp redegjørelse om en professor, og én setning som roper etter redaksjonens oppmerksomhet: «Vi som er varslerne er bekymret for at problemet skal forflytte seg til andre steder i landet, ettersom hele saken har gått sin gang utenfor offentligheten.»

Mye av #metoo-komplekset ligger fortsatt i mørket, men eposten blir en slags rettesnor for hvor vi skal sette søkelyset. Den leder oss til hva som skjer etterpå - konsekvensene av seksuell trakassering og maktmisbruk. Konsekvenser for varslerne, for dem det blir varsla mot, for institusjonene og musikklivet som helhet. For hva skjer når ingen veit? Når tausheten - selve næringsgrunnlaget for enhver manipulerende atferd - føres videre?

- En maktutøvelse studentene skulle vært spart for

Universitetet i Stavanger (UiS) har fått testa ut om de har en tilfredsstillende alarmberedskap i saker om seksuell trakassering og maktmisbruk. Langeland-saken er kjent for de fleste, i tillegg har institusjonen hatt to varslersaker på musikkutdanninga. Den første ble meldt inn av 13 tidligere studenter for rundt ett år siden, og gjaldt en professor. Rektor Marit Boyesen forteller om varselet som havna på hennes bord:

- Vi har tidligere hatt mindre saker, bekymringsmeldinger, som har vært løst på stedet, ved at nærmeste leder har tatt en samtale med den varselet gjelder. Men saker av den karakter vi har hatt etter #metoo, har vi ikke opplevd før, forteller Boyesen og utdyper:

- De to sakene på Fakultet for utøvende kunstfag har vært alvorlige. Det står flere varslere bak, og det ser ut til å være et mønster i atferden som har pågått over tid. Ut fra det varslerne beskriver, er det ikke snakk om overgrep eller politisaker, men vi ser på handlingsmønsteret som alvorlig. Det er snakk om en maktutøvelse som vi skulle ønske studentene våre var spart for, sier rektoren.

Sa opp stillingen før sakene var avslutta

Alvorlighetsgraden er ikke det eneste disse to sakene har til felles. Utfallet er også likt: Begge de ansatte sa opp sin stilling før de hadde lagt fram sin versjon. Universitetsledelsen har derfor bare varslernes ord for hva som har skjedd. Konsekvensene for dem varslene gjelder, kjenner vi ikke, utover at de ikke lenger jobber ved Universitetet i Stavanger. Musikkultur har vært i kontakt med professoren som var den første til å si opp, men han ønsker ikke å uttale seg i denne saken.

Alvorlige saker: Marit Boyesen, rektor ved UiS, ser på de to varslersakene ved Fakultet for utøvende kunstfag som alvorlige. Hun har også uttalt seg til lokale medier om sakene.

Morten Berentsen

Rektor Marit Boyesen understreker viktigheten av at begge parter får legge fram sin virkelighetsbeskrivelse og -forståelse. Det er ikke bare viktig, men også lovpålagt. Hun erkjenner at de etiske dilemmaene hoper seg opp i kjølvannet av en varslersak som reelt sett ikke er avslutta.

- Dette har vi tenkt mye på med de erfaringene vi har nå. Det som iallfall er sikkert er at det er fornuftig at institusjoner som skal ansette sjekker referanser, sier Boyesen.

Hun har ikke problemer med å være åpen om varslersakene til arbeidsgivere som ringer og spør, men synes det er problematisk å sjøl ta initiativet til å kontakte mulige berørte parter.

- Det er naturlig å ta opp dette med samarbeidende institusjoner, men å melde fra til andre på generell basis, synes jeg er vanskelig. Og så er det viktig at folk har muligheten til å gjøre opp for seg og leve videre, at det ikke blir et livsvarig stempel. Jeg tror man må stå i alvoret, ha en åpenhet og være tyde

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

MIN MENING: Covid-19 har kledd av musikkbransjen lendekledet som dekket det lille vi trodde vi hadde igjen av integritet og stolthet, skriver Hans-Kristian Kjos Sørensen.
Musikkultur 25.05.2020
MIN MENING: Hele kunstlivet er en regnskog, der bittesmå og kjempestore aktører er uløselig sammenvevd. Du kan ikke legge hele Amazonas-elven i rør i noen måneder, og tro at det fortsatt vil finnes en regnskog der etterpå.
Musikkultur 22.05.2020
Regjeringen holder fast på ettårig støttegrunnlag i kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere. Det ble klart i går. Creo-leder Hans Ole Rian har allerede fått mange reaksjoner fra skuffede og sinte kunstnere.
Musikkultur 21.05.2020
Hilde Bjørkum har fått Kongens fortenestmedalje. Bjørkum er tidlegare leiar av Førdefestivalen.
Musikkultur 21.05.2020
MIN MENING: Arbeiderpartiet i Innlandet har sviktet barn og unge i eget fylke når de har nedlagt Turnéorganisasjonen, og lagt Den kulturelle skolesekken inn i fylkesforvaltningen.
Musikkultur 20.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt