AddToAny

Etiopia mellom framskritt og frykt

UTSYN: Nylig har jeg vært på reise i Etiopia. Selve innreisen fant sted dagen etter dypt tragiske voldshendelser i Amhara-regionen og i Addis Abeba. Det er de mange mindre etniske gruppene som lider mest under den politiske uroen i landet.
22. juni 2019, nøyaktig ett år etter attentatforsøket mot statsministeren ved det store folkemøtet i Addis Abeba, ble ledelsen i Amhara-regionen angrepet av bevæpnede menn. De var koordinert og ledet av regionens egen sikkerhetssjef, tidligere general Asamenew Tsige. Han ble løslatt fra fengsel for litt over ett år siden etter å ha vært anklaget for et tidligere kuppforsøk.

Voldshandlingene i byen Bahirdar i nord fant sted nesten samtidig med en enda mer tragisk episode i Addis Abeba, hvor landets forsvarssjef general Seare Mekonen og en av hans venner, en pensjonert general, ble skutt og drept.

Det er vanskelig å forstå, men vi hører teorier og konspirasjoner som kobler de avskrekkende voldsepisodene sammen. Det førte til innskrenkninger av rettigheter og frihet. Internett og sosiale medier var stengt i en uke, men det er fortsatt begrensninger på tilgangen til de vanligste sosiale mediene som Facebook, Viber og Imo. Videre har det kommet meldinger om at journalister og politiske aktivister er blitt fengslet.

Nye kriser

I midten av juli kom Etiopia inn i en ny sikkerhets- og politisk krise. Denne gangen dreide det seg om at Sidamo-folk ville ha eget selvstyret region. Dette ville kunne innebære at landets meste mangfoldige region i sør, med hovedstaden Hawassa gikk i oppløsning. Sidamo-folkets ønske om en egen region hadde fått grønt lys fra landets regionale og føderale myndigheter, men utålmodige ungdommer ville ta saken i egne hender. Det medførte dessverre til konfrontasjoner, død og ødeleggelse av både private og offentlige eiendeler. Nå er regionen

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Norge gir 3,2 milliarder kroner til Det grønne klimafondet for de neste fire årene. Fondet skal sørge for ny teknologi og klimainvesteringer i land i sør.
Bistandsaktuelt 24.01.2020
Deler av bistandsbransjen har fått en ny statsråd å forholde seg til: Venstres Sveinung Rotevatn rykker opp fra å være statssekretær til å bli klima- og miljøminister.
Bistandsaktuelt 24.01.2020
MENINGER: Velkommen som «bærekraftsminister», Nikolai Astrup! Selv om du nå er kommunalminister har du i dag fått fornyet oppdraget og skal koordinere regjeringens oppfølging av FNs bærekraftsmål i Norge.
Bistandsaktuelt 24.01.2020
Investorer som er villig til å ta risiko kan fremdeles få god avkastning for pengene sine i Afrika. Det hjelper ikke nødvendigvis for unge arbeidsledige.
Bistandsaktuelt 24.01.2020
Vaksinestiftelsen Gavi er nå på World Economic Forum og lobber for å få mer penger til arbeidet sitt. Men Leger uten Grenser mener de bør bruke pengene sine mer målrettet og heller satse på en ny og billigere vaksine mot lungebetennelse.
Bistandsaktuelt 24.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt