AddToAny

ET VIKTIG STYKKE NORSK BRILLEHISTORIE

ET VIKTIG STYKKE NORSK BRILLEHISTORIE
Når dukket briller opp for første gang i Norge? Hvor befinner de eldste, bevarte brillene seg? Krogh Optikk har en stor brillesamling av gamle briller vi har fått se nærmere på.
I Optikeren nr. 1-2019 etterlyste vi informasjon om tidlig brillebruk i Norge. Vi er på jakt etter god dokumentasjon på når de aller første brillene ble tatt i bruk her i landet. Optiker Arvid Krogh i Oslo tok kontakt etter oppslaget. Han kunne opplyse at han var meget interessert i faghistorikk, og samlet blant annet på antikvariske briller.
Krogh har en stor samling med gamle briller. Sammen med Optikerens redaktør ble undertegnede invitert til å se på samlingen. Her ble vi tatt imot av en meget entusiastisk Arvid Krogh.
- Det er svært viktig at vi optikere tar vare på vår historie. Faget og bransjen endrer seg raskt, og det er viktig at vi har god oversikt over hvordan det var før, og hvor vi kommer fra. Våre unge og nyutdannede kollegaer kan tro at det alltid har vært slik det er i dag, med avansert instrumentering, lovregulering som helsepersonell, bruk av diagnostiske øyedråper, henvisningsrett til spesialist, mange valg i glassmaterialer og avanserte glassdesigner, utallige kontaktlinseløsninger osv. osv. Nei, vi må ta vare på fagets historie og vite hvordan optikere i generasjoner før oss har jobbet hardt og kjempet for at vi har kommet oss dit vi er i dag. La oss tenke at vårt fag og vår yrkesstolthet er noe vi skal forvalte for kommende generasjoner, og vi skal forvalte det så godt vi kan.
EN SPENNENDE HISTORIE
Arvid forteller oss at han i mange år har vært en ivrig samler. Ikke bare samler han på gamle synshjelpemidler. På et lager i kjelleren viser han oss en rekke plakater og gammelt markedsføringsmateriell. Arvids tippoldefar, Andreas Jensen Krogh, etablerte sin instrumentmakervirksomhet i Kristiania 1877 (Keeler et al, 2014). Her er det telegrafstasjoner og kikkerter, kompass og ulike værstasjoner, alt produsert for mer enn 100 år siden. Familien har såle
Gå til mediet

Flere saker fra Optikeren

I kofferten til finansminister Siv Jensen lå en liten bombe. Statsbudsjettet forvalter enorme summer, og få hadde forutsatt at et kutt på en budsjettpost på 122 millioner kroner ville bli en av de dominerende diskusjonssakene de kommende dagene. Men slik ble det.
Optikeren 17.12.2019
Optikeren 17.12.2019
Norges Optikerforbund utlyser kontaktlinsestipend på opptil kr. 15000 til forskning og videreutvikling av kontaktologien. Dette stipendet gjelder for hele år 2020.
Optikeren 17.12.2019
Er du spesialist uten å ha papirer på det? Det er fortsatt mange som enda ikke har sendt inn søknad om spesialistgodkjenning. Vi oppfordrer dere til å sende inn søknad nå. P.
Optikeren 17.12.2019
Verdens befolkning eldes og andelen som lever med svekket syn øker. Det har aldri vært mer behov for optikere enn nå.
Optikeren 17.12.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt