AddToAny

Et forsøk på dypdykk i israelsk politisk tenkning

Et forsøk på dypdykk i israelsk politisk tenkning
Det er ikke enkelt å forstå de store linjene i israelsk politikk og tenkemåte. I denne situasjonen vil den jødisk-israelske filosofen Micah Goodman komme oss i møte i boken Catch 67.
I fjor ble det utgitt en rekke bøker på norsk om Israel og konflikten med Palestina. Et par av dem, Ilan Pappes Ti myter om Israelog Marte H. Engdals Israel ble omtalt og anbefalt i Bistandsaktuelt, betimelig nok knyttet til to markeringer: Det var 70-år siden opprettelsen av staten Israel i 1948 og den tilhørende «nakba», katastrofen for palestinerne; og 25-år siden den etter hvert famøse Osloavtalen fra 1993. Begge deler avstedkom bred medieomtale og heftig debatt i Norge og internasjonalt.

Intet tyder på at 2019 blir noe roligere. Granavolden-erklæringen blir av mange, også langt utenfor den tradisjonelt Israel-kritiske venstresiden og fra liberalt-evangelisk hold, beskyldt for å representere et linjeskifte i synet på konflikten. Det vises til at Israel er det eneste landet som i det hele tatt blir omtalt i erklæringen, og da i positive ordelag. Regjeringen skal «..legge til rette for styrket forsknings- og utviklingssamarbeid..osv», mens den ikke skal «..støtte organisasjoner som oppfordrer til vold osv.. herunder i de palestinske områdene..» Knapt var erklæringen lansert før den drastiske meldinga kom om at Israel ville kaste ut den norskledede observatørstyrken TIPH i Hebron. Samtidig blir det fra de fleste kommentatorers side uttrykt skepsis og tvil til at «tostatsløsningen», som jo er omfavnet av det etablerte Norge som eneste farbare vei ut av konflikten, overhodet l

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

UTSYN: Det må være mer fokus på resultater i bistanden. En resultatportal vil forhåpentligvis få stor betydning for både debatten og den overordnede strategiske tilnærmingen til utvikling.
Bistandsaktuelt 15.11.2019
Toppsjefen i den amerikanske grenen av World Wildlife Fund (WWF) fikk lønn og godtgjørelser på over 12 millioner kroner i 2017. Miljøorganisasjonen har mottatt over 100 millioner norske bistandskroner.
Bistandsaktuelt 15.11.2019
Bolivias president har gått av etter sterkt press fra militæret. Evo Morales har fått tilbud om asyl i Mexico, men den avgåtte presidentens tilhengere blir nå angrepet og forfulgt.
Bistandsaktuelt 15.11.2019
Å fraråde ministre iverksetting av nye satsinger i utviklingspolitikken er ikke en oppgave for Norad, mener direktoratets nye leder - mangeårig statsråd og SV-politiker Bård Vegar Solhjell.
Bistandsaktuelt 15.11.2019
Den thailandske mannen er på byen for å finne seg en jente. Han blir dopet og våkner opp på et båt som driver ulovlig fiske langt til havs. En annen lokkes med jobb på en rekefabrikk. Han blir fratatt id-kort og fraktes ut på åpent hav.
Bistandsaktuelt 14.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt