AddToAny

Et forsøk på dypdykk i israelsk politisk tenkning

Et forsøk på dypdykk i israelsk politisk tenkning
Det er ikke enkelt å forstå de store linjene i israelsk politikk og tenkemåte. I denne situasjonen vil den jødisk-israelske filosofen Micah Goodman komme oss i møte i boken Catch 67.
I fjor ble det utgitt en rekke bøker på norsk om Israel og konflikten med Palestina. Et par av dem, Ilan Pappes Ti myter om Israelog Marte H. Engdals Israel ble omtalt og anbefalt i Bistandsaktuelt, betimelig nok knyttet til to markeringer: Det var 70-år siden opprettelsen av staten Israel i 1948 og den tilhørende «nakba», katastrofen for palestinerne; og 25-år siden den etter hvert famøse Osloavtalen fra 1993. Begge deler avstedkom bred medieomtale og heftig debatt i Norge og internasjonalt.

Intet tyder på at 2019 blir noe roligere. Granavolden-erklæringen blir av mange, også langt utenfor den tradisjonelt Israel-kritiske venstresiden og fra liberalt-evangelisk hold, beskyldt for å representere et linjeskifte i synet på konflikten. Det vises til at Israel er det eneste landet som i det hele tatt blir omtalt i erklæringen, og da i positive ordelag. Regjeringen skal «..legge til rette for styrket forsknings- og utviklingssamarbeid..osv», mens den ikke skal «..støtte organisasjoner som oppfordrer til vold osv.. herunder i de palestinske områdene..» Knapt var erklæringen lansert før den drastiske meldinga kom om at Israel ville kaste ut den norskledede observatørstyrken TIPH i Hebron. Samtidig blir det fra de fleste kommentatorers side uttrykt skepsis og tvil til at «tostatsløsningen», som jo er omfavnet av det etablerte Norge som eneste farbare vei ut av konflikten, overhodet l

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Den savnede journalisten Azory Gwanda er etter alt å dømme bortført og drept, ifølge Tanzanias utenriksminister. Samtidig får regjeringen kraftig kritikk for manglende etterforskning av Gwandas skjebne.
Bistandsaktuelt 22.07.2019
Den voldsomme sosio-politiske krisen i Nicaragua har nå vart over ett år, og har ført til drap på over 300 mennesker. Flere hundre er tatt som politiske fanger. Forholdene er kritiske for journalistene som dekker situasjonen.
Bistandsaktuelt 22.07.2019
Utviklingen i Asia og Stillehavsregionen stagnerer ifølge FN, men det er lite trolig at India endrer sin politikk av den grunn, sier Stein Eriksen ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).
Bistandsaktuelt 22.07.2019
UTSYN: De mellomamerikanske migrantene som holdes innesperret ved grensen til USA og migrantene som dør på veien har fått oppmerksomhet den siste tiden.
Bistandsaktuelt 19.07.2019
Skal alle, også i fattige land, få lik mulighet til utdanning, må den finansieres mer rettferdig. Det mener leder i Studentenes og akademikernes internasjonale hjelpefond, Sunniva Folgen Høiskar.
Bistandsaktuelt 18.07.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt