AddToAny

Ernæring og trykksår

Ernæring og trykksår
Omtrent 18% av pasienter på norske sykehus har trykksår, og en betydelig andel av disse utvikler sår under oppholdet. God ernæringsstatus er viktig for å forebygge utvikling og sikre god tilheling av sår.
Laila Dufseth, klinisk ernæringsfysiolog

Også blant pasienter som mottar hjemmetjenester eller er på sykehjem, er andelen med trykksår høy. I tillegg er det mange med andre typer sår, blant annet forårsaket av diabetes.

Et trykksår kan oppstå som følge av langvarig eller vedvarende trykk mot et hudområde. Huden klemmes gjerne mellom en ytre gjenstand som en stol eller seng og bein som ligger tett oppunder huden. Trykket gjør at blodsirkulasjonen til området blir dårlig, noe som fører til at underhudsfett og muskler «dør». Selve hudoverflaten er noe mer motstandsdyktig, og det kan ta litt tid før skaden i underhuden vises utvendig. Oftest finnes trykksår på baken, over hoftene, anklene og på hælene. Pleietrengende og sengeliggende, personer med lammelser eller redusert følelse er mest utsatt, gjerne i kombinasjon med underernæring eller vekttap.

Lite "polstring"

Vekttap og avmagring er utbredt blant pasienter på institusjon eller som mottar hjemmetjenester. Det er en klar sammenheng mellom underernæring og trykksår. Dette skyldes at lav vekt gir mindre underhudsfett og «polstring». Dermed er forebygging og behandling av underernæring viktig for å begrense utvikling av trykksår. Nok energi og proteiner er en forutsetning. Da er de tradisjonelle rådene i forhold til energi- og proteinberiket kost viktig:

Regelmessige og hyppige måltider og mell

Les mer

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

God folkehelse er ikke bare en verdi i seg selv - det er samfunnets viktigste beredskap. Når kriser rammer, står en befolkning med god fysisk og psykisk helse stødigere.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
En ny undersøkelse fra facility management-selskapet Toma viser at 2 av 10 nordmenn ofte kaster mat hjemme.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Det var mye som sto på programmet da Kost- og ernæringsforbundets fylkesledere og landsstyret hadde sin årlige samling i september. I år var den lagt til Oslo.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Hvem har egentlig ansvaret når maten skal sendes ut til hjemmeboende? Mange kommuner bruker frivillige og private biler, andre har egne sjåfører og kjøretøy. Mattilsynet minner om at reglene for matsikkerhet er de samme, uansett hvem som leverer.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Middag levert hjem kan være en hjelp på veien for å bidra til at eldre klarer seg selv, og i Lillestrøm kommune er dette en lavterskel-tjeneste som ikke krever vedtak fra kommunen.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt